Μπορεί τα F-35, τα μαχητικά πολλαπλών ρόλων 5ης γενιάς των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να δέχονται κριτική για το κόστος του προγράμματός τους, αλλά και για τεχνικά προβλήματα που ακόμα αντιμετωπίζουν, ωστόσο, σταδιακά γίνονται όλο και περισσότερο κομμάτι της καθημερινότητας της άμυνας των χωρών που τα έχουν αποκτήσει.

Το μεγάλο ορόσημο

Πρόσφατα, ο παγκόσμιος στόλος των F-35 πέτυχε ένα ιστορικό ορόσημο, καθώς έφθασε συνολικά στις 400.000 ώρες πτήσεις, με την υπεύθυνη του προγράμματος για την εταιρεία Lockheed Martin, Μπρίτζετ Λοντερντέιλ να υπογραμμίζει ότι «με κάθε παράδοση νέου αεροσκάφους και κάθε ώρα πτήσεις, το εγχείρημα γίνεται πιο ώριμο και αποτελεσματικό και είμαστε απόλυτα δεσμευμένοι στο να παραδίδουμε το πιο ικανό, διαθέσιμο και οικονομικό μαχητικό 5ης γενιάς».

Πτήσεις «μάχης»

Σύμφωνα με τα στοιχεία, και αυτό δείχνει ότι τα F-35 σιγά-σιγά γίνονται κομμάτι της πολεμικής μηχανής των χωρών που τα έχουν αποκτήσει, περισσότερες από 165.000 ώρες πτήσης, ήτοι, το 41% του συνόλου, πραγματοποιήθηκαν από πλήρως επιχειρησιακά ή έτοιμα για μάχη αεροσκάφη. Σήμερα τα F-35 πετούν από 21 βάσεις σε όλο τον κόσμο και τα διαθέτουν εννέα χώρες. Μέχρι σήμερα έχουν κατασκευαστεί 655 μαχητικά και σε αυτά έχουν εκπαιδευτεί περισσότεροι από 1.380 πιλότοι και 10.670 τεχνικοί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr