Παρά το γεγονός ότι αρκετές ευρωπαϊκές χώρες -Βρετανία, Ολλανδία, Ιταλία, Νορβηγία, Δανία, Βέλγιο και ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από Πολωνία και Ελλάδα- μοιάζουν «ερωτευμένες» με το αμερικανικό stealth μαχητικό 5ης γενιάς F-35, πρόσφατα η γερμανική Βουλή αποφάσισε με μεγάλη πλειοψηφία να ενισχύσει την πολεμική αεροπορία της χώρας με 38 ευρωπαϊκής κατασκευής Eurofighter Typhoon, προχωρώντας σε μια συμφωνία ύψος τουλάχιστον 5,4 δισ. ευρώ με την Airbus.

Με το βλέμμα στο μαχητικό 6ης γενιάς

Η απόφαση της Γερμανίας -η οποία έχει παραδεχθεί ότι πρέπει να κάνει σημαντικές επενδύσεις στην άμυνά της και να ανανεώσει το πεπαλαιωμένο υλικό των Ενόπλων Δυνάμεών της- έρχεται σε μια στιγμή που η Ευρώπη επιχειρεί να μπει ξανά στο παιχνίδι της υψηλής στρατιωτικής τεχνολογίας και να αναπτύξει μαχητικό 6ης γενιάς, αλλά και που δέχεται πιέσεις από τις ΗΠΑ να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Υπό αυτή τη λογική, η επιλογή του Βερολίνο να επιλέξει τα Eurofighter Typhoon τέταρτης φάσης εξέλιξης, τα οποία έχουν προοπτική πτητικής και επιχειρησιακής ικανότητας ως το 2060, δεν μοιάζει παράλογη, καθώς τα μαχητικά έχουν τη δυνατότητα πλήρους συμβατότητας με το ευρωπαϊκό Μελλοντικό Εναέριο Σύστημα Μάχης (Future Combat Air System-FCAS), όπως είναι η επίσημη ονομασία του μαχητικού 6ης γενιάς που σχεδιάζεται.

Και στο βάθος… Ελβετία

Τα Eurofighter Typhoon που θα αποκτήσει η Γερμανία θα αντικαταστήσουν τα ίδια αεροσκάφη που η χώρα διαθέτει από το 2004, ενώ το ενδιαφέρον είναι ότι και η Ισπανία εκδήλωσε ενδιαφέρον για αγορά των ευρω-μαχητικών, προκειμένου να αντικαταστήσει τα παλιά της F-18, ωστόσο το «κλειδί» για την απόφαση του Βερολίνου βρίσκεται σε μια εντελώς… απρόβλεπτη χώρα.

Βλέπετε, η Ελβετία σκοπεύει να προβεί σε ανανέωση των πολεμικών αεροσκαφών της (ναι, έχει…) και, αφού δημοψήφισμα ενέκρινε την κίνηση αυτή, η Airbus και η γερμανική κυβέρνηση, μαζί με τις υπόλοιπες χώρες και εταιρείες που συμμετέχουν στην κοινοπραξία, έκαναν επίσημη προσφορά στη Βέρνη για την αγορά 38 Eurofighter Typhoon, ενώ προσφορές έχουν κατατεθεί και για F-35, για Rafale και για Saab Grippen.

Πέραν του ότι αν η Ελβετία αγοράσει τα Eurofighter Typhoon, διασφαλίζονται περίπου 100.000 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη, το Βερολίνο επιδιώκει να εμβαθύνει τις στρατιωτικές σχέσεις του με τη Βέρνη και οι δύο χώρες να συνεργάζονται περισσότερο σε ζητήματα άμυνας, αλλά και να διεξάγουν κοινές ασκήσεις. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα για αγορά αεροσκαφών της Ελβετίας έχει προϋπολογισμό περίπου 6,4 δισ. ευρώ.

Πηγή: economico.gr