Μια από τις βασικές κριτικές που έχει δεχθεί το πρόγραμμα για την ανάπτυξη του F-35, του stealth μαχητικού αεροσκάφους 5ης γενιάς των ΗΠΑ και των συμμάχων της, είναι ότι πρόκειται για το ακριβότερο πρόγραμμα ανάπτυξης οπλικού συστήματος στην ιστορία.

Μεγάλο κόστος, μεγάλος χρόνος ζωής

Η αλήθεια είναι ότι το κόστος του προγράμματος προκαλεί ίλιγγο, καθώς έχει ξεπεράσει το 1,5 τρισ. δολάρια και ακόμα το μαχητικό δεν θεωρείται απολύτως έτοιμο. Ωστόσο, πίσω από το κόστος κρύβονται πολλά και όχι άμεσα εμφανή πλεονεκτήματα που κάνουν το F-35 να μοιάζει μια εξαιρετική επιλογή.

Όπως σημειώνει το National Interest, το μαχητικό έχει σχεδιαστεί να πετάει ως το 2070, όπερ σημαίνει ότι έχει μπροστά του πολλές «μάχιμες» δεκαετίες, όταν, για παράδειγμα, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ήδη σχεδιάζει τον αντικαταστάτη του F-22, το οποίο «υπηρετεί» μόλις από το 2005.

«Τρία-σε-ένα»

Ταυτόχρονα, το F-35 δεν είναι ένα, αλλά… τρία αεροσκάφη: το F-35A που προορίζεται για την Αεροπορία, το F-35B που μπορεί να κάνει κάθετη απογείωση-προσγείωση και είναι σχεδιασμένο για το Ναυτικό και το F-35C που είναι η ειδική έκδοση για το Σώμα Πεζοναυτών.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε εκδοχή έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, προσαρμοσμένα στην ίδια πλατφόρμα, γεγονός που αυξάνει το κόστος: το «απλό» F-35 υπολογίζεται ότι κοστίζει περίπου 89 εκατ. δολάρια, ενώ το F-35B του Ναυτικού φθάνει τα 115 εκατ. δολάρια.

Πολλαπλοί ρόλοι

Ωστόσο, το ενδιαφέρον βρίσκεται στο ότι το F-35, σε αντίθεση με το F-22 που σχεδιάστηκε ως μαχητικό εναέριας κυριαρχίας, είναι μια πολύ πιο ευέλικτη πλατφόρμα, καθώς μπορεί να εκτελέσει πολλούς ρόλους: από αεροσκάφος χτυπημάτων και κέντρο διοίκησης και πληροφόρησης, ως μαχητικό για αερομαχίες.

Όταν χρειάζεται να αξιοποιήσει τις stealth ιδιότητες του, το F-35 μπορεί να μεταφέρει αποθηκευμένους πυραύλους διαφόρων κατηγοριών, ενώ σε «beast mode», ήτοι όταν δεν υπάρχει ενδιαφέρον για απόκρυψη αλλά για επίδειξη δύναμης, μπορεί να μεταφέρει σχεδόν 10 τόνους βόμβες και πυραύλους.

Διασύνδεση

Με ταχύτητα που φθάνει το Mach 1.6 και εμβέλεια δράσης τα 1.200 ναυτικά μίλια, το μαχητικό διαθέτει τα πιο εξελιγμένα αεροηλεκτρονικά συστήματα, αλλά και να βρίσκεται διαρκώς διασυνδεμένο με άλλα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, ανταλλάσσοντας πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο.

Προσθέστε στα παραπάνω ότι ήδη 13 χώρες έχουν αποκτήσει το αεροσκάφος και υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλες -μεταξύ αυτών και η Ελλάδα- και γίνεται κατανοητό ότι τελικά το κόστος μπορεί να είναι μεγάλο, αλλά τα οφέλη ακόμα μεγαλύτερα.e coalition.

Πηγή: economico.gr