Όπως είναι ήδη γνωστό, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει συμφωνήσει με τα ΗΑΕ να τους πουλήσει 50 stealth μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς F-35. Είναι επίσης γνωστό ότι μέλη της Γερουσίας των ΗΠΑ αντιτίθενται σε αυτή την πώληση, επικαλούμενα λόγους ασφαλείας, αλλά και υπερβολικών εξοπλισμών της περιοχής.

Η στροφή προς τη Μόσχα

Αν και είναι δύσκολο να αποτραπεί η πώληση, πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να υπάρξει εμπλοκή και τότε τα ΗΑΕ θα βρεθούν χωρίς τα προηγμένα οπλικά συστήματα που προσφέρουν στην παρούσα φάση οι ΗΠΑ. Ωστόσο, σύμφωνα με Ισραηλινό αναλυτή, στην περίπτωση αυτή μπορούν να στραφούν προς τη Μόσχα.

Όπως αναφέρει το ΑΜΝ, ο Γιαΐρ Ραμάτι, Ισραηλινός αναλυτής τονίσει ότι η βάση της αμυντικής υπεροχής του Τελ Αβίβ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι το γεγονός ότι διαθέτει πάντα στρατιωτική τεχνολογία αιχμής την οποία οι αντίπαλοί του δύσκολα μπορούν να αποκτήσουν.

Στο πλάνο το Su-57

Αν όμως τα ΗΑΕ αποκτήσουν F-35, τότε το συγκεκριμένο ατού του Ισραήλ θα τεθεί εν αμφιβόλω. Γι’ αυτό και ο Ραμάτι θεωρεί ότι υπάρχει το ενδεχόμενο η πώληση ακόμα και την 11η ώρα να μην προχωρήσει. Και τότε, εκτιμά, το Άμπου Ντάμπι ίσως στραφεί προς τη Ρωσία και το Su-57.

Το ρωσικό μαχητικό 5ης γενιάς μπαίνει πλέον σε σειριακή παραγωγή και η Μόσχα αναζητά αγοραστές, ώστε και να καλύψει το εγχώριο κόστος παραγωγής, αλλά και να βρει κεφάλαια για να εξελίξει όσο το δυνατόν ταχύτερα τους νέους κινητήρες που επιδιώκεται να εγκατασταθούν στο αεροσκάφος.

Ουδέν σχόλιον, για την ώρα

Σημειώνεται ότι το Νοέμβριο του 2019 Ρώσος αξιωματούχος της εταιρείας Rostec είχε δηλώσει ότι τόσο η Ινδία όσο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μπορούν να γίνουν εισαγωγείς του ρωσικού stealth μαχητικού 5ης γενιάς Su-57.

Μέχρι στιγμής το Άμπου Ντάμπι δεν έχει κάνει κάποια επίσημη αναφορά για τα Su-57, εκτός από μια δήλωση του πρέσβη των ΗΑΕ στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα ότι αν δεν προχωρήσει το «deal» με τα F-35 τότε θα εξεταστούν εναλλακτικές επιλογές.

Πηγή: economico.gr