Παρά τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει το πρόγραμμα, φαίνεται ότι όλο και περισσότερες χώρες «μπαίνουν στο παιχνίδι» και αγοράζουν -ή ετοιμάζονται να αγοράσουν- τα αμερικανικά stealth μαχητικά πολλαπλών ρόλων 5ης γενιάς F-35.

Και η Τσεχία θέλει F-35

Νέο μέλος στο… κλαμπ των χωρών που θα ενισχύσουν την Πολεμική Αεροπορία τους με τα συγκεκριμένα αεροσκάφη είναι η Τσεχία, καθώς η αμερικανική Υπηρεσία Συνεργασίας για την Άμυνα και την Ασφάλεια ανακοίνωσε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση στην κεντροευρωπαϊκή χώρα stealth μαχητικών F-35 μαζί με συναφή εξοπλισμό, υλικοτεχνική υποστήριξη, εκπαίδευση, κατασκευή υποδομών – εγκαταστάσεων και «πακέτο» οπλικών συστημάτων, σε μια σύμβαση συνολικής αξίας 5,62 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Όπως έγινε γνωστό, η αμερικανική ομοσπονδιακή Υπηρεσία παρέδωσε στις 29 Ιουνίου 2023 τις απαιτούμενες πιστοποιήσεις στο Κογκρέσο, για το συγκεκριμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα που αναμένεται να υλοποιηθεί στο πλαίσιο των Ξένων Στρατιωτικών Πωλήσεων (Foreign Military Sales – FMS). Η Τσεχία είχε παραδόσει στην αμερικανική πλευρά το Letter of Request (LoR), δηλαδή το επίσημο αίτημα για την έναρξη των απαιτούμενων διαπραγματεύσεων, τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022.

Αυξάνεται ο αριθμός των ενδιαφερομένων

Η τσεχική κυβέρνηση ανέλαβε την πρωτοβουλία να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την προμήθεια των προηγμένων F-35 μετά από σχετική γνωμοδότηση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας για την καταλληλότητα των stealth μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς σε αντίθεση με τα μαχητικά τύπου Gripen, που εκμισθώνει η Τσεχία. Η χώρα επιθυμεί να αποκτήσει 24 stealth μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-35 στην συμβατική έκδοση (F-35A) ενώ στο πακέτο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

  • 70 πύραυλοι αέρος – αέρος τύπου AIM-120C-8 Advanced Medium Range Air-to-Air Missiles (AMRAAM).
  • 86 βόμβες τύπου GBU-53/B – Increment II.
  • 12 βόμβες γενικής χρήσης τύπου Mk-84 BLU-109.
  • 50 πύραυλοι αέρος – αέρος μικρής εμβέλειας τύπου AIM-9X Block II/II+ Tactical Sidewinder.

Υπενθυμίζεται ότι, εκτός από τις ΗΠΑ, F-35 διαθέτουν ήδη η Βρετανία, η Ιταλία, η Νορβηγία, η Αυστραλία, η Ολλανδία, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, η Δανία και το Ισραήλ. Στις χώρες που έχουν μπει σε… σειρά για την απόκτηση του μαχητικού είναι, εκτός από την Τσεχία, η Ελλάδα, ο Καναδάς, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ελβετία και η Φινλανδία, ενώ ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει η Ρουμανία, η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ (υπήρξε και… σίριαλ με την πώληση) και το Κατάρ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr