Χωρίς τέλος μοιάζουν τα προβλήματα για το μαχητικό 5ης γενιάς, πολλαπλών ρόλων, των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, το περίφημο F-35, με επίκεντρο το κόστος του προγράμματος.

Παρά το γεγονός ότι οι αρμόδιοι αξιωματικοί επιμένουν ότι το F-35 παραμένει η μόνη λύση για την ανανέωση και μεγέθυνση του γερασμένου στόλου των μαχητικών των ΗΠΑ, πολιτικοί κυρίως υπογραμμίζουν ότι το κόστος του προγράμματος πλέον έχει αρχίσει να ξεπερνά τα αποδεκτά όρια και εκφράζουν απόψεις για περικοπή του, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν άλλα προγράμματα ενίσχυσης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Μη βιώσιμο κόστος συντήρησης

Πρόσφατα, οι απόψεις αυτές βρήκαν άλλο ένα σύμμαχο, στο «πρόσωπο» του Γραφείου Λογοδοσίας της Κυβέρνησης, μιας ανεξάρτητης αρχής που ελέγχει τα ομοσπονδιάκά έξοδα και δίνει κατευθυντήριες γραμμές για την καλύτερη αξιοποίηση των δαπανών. Σύμφωνα, λοιπόν, με έκθεση του Γραφείου, όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, μέσα στα επόμενα χρόνια το κόστος συντήρησης των F-35 θα γίνει τόσο μεγάλο που η Πολεμική Αεροπορία θα υποχρεωθεί είτε να μειώσει το στόλο της είτε να περιορίσει το πτητικό έργο του μαχητικού.

Το βάρος στην Αεροπορία

Συγκεκριμένα, στην έκθεση το Γραφείο αναφέρει ότι το 2036, οπότε και οι επιχειρησιακές δυνατότητες του F-35 θα φθάσουν στην κορύφωσή τους, η Αεροπορία, το Ναυτικό και το Σώμα Πεζοναυτών θα βρεθούν μπροστά σε μια διαφορά έξι δισ. δολαρίων, ανάμεσα στο πραγματικό κόστος λειτουργίας των αεροσκαφών και των χρημάτων που τα σώματα μπορούν να διαθέσουν για αυτά. Από το ποσό αυτό, τα 4,4 δισ. δολάρια θα επιβαρύνουν την Αεροπορία, που άλλωστε προγραμματίζει να αγοράσει τα περισσότερα F-35 (1,763 αεροσκάφη).

Κάλεσμα για αποφάσεις και δράσεις

Με παγερή γλώσσα, το Γραφείο σημειώνει ότι «αν οι προβλεπόμενες υπερβάσεις στο ετήσιο κόστος συντήρησης (σ.σ. των F-35) -οι οποίες υπολογίζονται συντηρητικά σε σύνολο δεκάδων δισ. δολαρίων- δεν αναστραφούν και αρχίσουν να συμπορεύονται με τους αντικειμενικούς περιορισμούς, συν τω χρόνω θα υπάρξει αυξημένη και σημαντική πίεση στον ετήσιο προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας, καθώς ο αριθμός των F-35 θα αυξάνεται. […] Οι αποφάσεις που θα ληφθούν και οι δράσεις που θα υλοποιηθούν τα επόμενα λίγα χρόνια θα έχουν μείζονα βαρύτητα στο κόστος και την αποτελεσματικότητα του προγράμματος των F-35 μακροπρόθεσμα».

Τα σχέδια της Αεροπορίας

Υπενθυμίζεται ότι μπροστά στις αντιδράσεις για το αυξημένο κόστος των F-35 η Αεροπορία έχει αναφέρει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο περιοκοπής του προγράμματος και ανάπτυξης ενός νέου αεροσκάφους «γενιάς 5 μείον», το οποίο θα είναι λιγότερο κοστοβόρο και θα μπορεί να καλύψει τις επιχειρησιακές ανάγκες του σώματος, κυρίως αντικαθιστώντας παλιότερα F-16 τα οποία αρχικά σχεδιαζόταν να αντικατασταθούν από το F-35.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr