Μπορεί στις ΗΠΑ το πρόγραμμα των F-35 να αντιμετωπίζει διάφορα εμπόδια και να προκαλεί διάφορους προβληματισμούς, ωστόσο, φαίνεται ότι οι σύμμαχοι της Ουάσινγκτον δεν μειώνουν το ενδιαφέρον τους για την απόκτηση του -θεωρητικά- πιο εξελιγμένου πολεμικού αεροσκάφους στον κόσμο.

Στο παιχνίδι και ο Καναδάς

Έτσι, οι ένοπλες δυνάμεις του Καναδά σχεδιάζουν να αγοράσουν 88 μαχητικά αεροσκάφη F-35 της αμερικανικής εταιρίας Lockheed Martin, μια σύμβαση ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, ώστε να ανανεώσουν τον γερασμένο στόλο τους, ανακοίνωσε η υπουργός Άμυνας Ανίτα Άναντ.

«Τα F-35 χρησιμοποιούνται από τους εταίρους μας στο NATO σε όλον τον κόσμο. Αποδείχθηκε ότι είναι ένα προσαρμοσμένο και διαλειτουργικό αεροπλάνο, για αυτό περνάμε στη φάση της οριστικοποίησης» της παραγγελίας, είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η υπουργός, αναφερόμενη στη «νέα διεθνή πραγματικότητα» και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Ψάχνεται» και η Γερμανία

Πρόσφατα και η Γερμανία εξέφρασε το ενδιαφέρον της να αποκτήσει τα συγκεκριμένα μαχητικά, ενώ και η Ελλάδα έχει ξεκινήσει συζητήσεις με την αμερικανική πλευρά, η οποία σύμφωνα με τον ΥΕΘΑ, κ. Παναγιωτόπολυο «έχει εκφράσει την ετοιμότητα να μας υποδεχθεί στο πρόγραμμα του μαχητικού αεροσκάφους 5ης γενιάς F-35».

Η Αυστραλία και η Φινλανδία έχουν ήδη υπογράψει για την απόκτηση δεκαδων μαχητικών. Σε γενικές γραμμές το αμερικανικό stealth μαχητικό έχει κινήσει το ενδιαφέρον σχεδόν όλων των συμμάχων των ΗΠΑ, ενώ ιδιαίτερα οι χώρες του NATO τα προτιμούν σε σχέση με τα ευρωπαϊκής κατασκευής μαχητικά.

Περικόπτει η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ

Από την άλλη πλευρά, πάντως, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ προχωρεί σε περικοπή της προμήθειας των μαχητικών αεροσκαφών F-35 υπέρ των μαχητικών F-15EX, θα επιδιώξει να αποσύρει τα αεροσκάφη επιτήρησης JSTARS και AWACS και ζητά σημαντικές αυξήσεις σε χρήματα για έρευνα και ανάπτυξη, όλα «έχοντας στον νου» την Κίνα.

Ο προϋπολογισμός της Πολεμικής Αεροπορίας περιλαμβάνει 169,5 δισεκατομμύρια δολάρια για την Αεροπορία και 24,5 δισεκατομμύρια δολάρια για τη Διαστημική Δύναμη, και είναι αυξημένος κατά 10% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ποσό αρκετό για τη διατήρηση και τον εκσυγχρονισμό της αεροπορικής δύναμης.

Μείον F-35 συν F-15EX

Ο προτεινόμενος προϋπολογισμός αυξάνει σημαντικά τη χρηματοδότηση για σχεδόν κάθε σημαντικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού. Από αυτό εξαιρείται το πρόγραμμα των F-35, καθώς από το αναμενόμενο αίτημα για παράδοση 48 αεροσκαφών η Αεροπορία ζητάει μόνο 33 αεροσκάφη το 2023.

Από την άλλη, και παρά το γεγονός ότι στην παρούσα φάση είναι ακριβότερα από τα F-35, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ σχεδιάζει να αγοράσει 24 μαχητικά Boeing F-15EX με κόστος 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια, διπλασιάζοντας τον αριθμό που προμηθεύτηκε το προηγούμενο οικονομικό έτος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr