Μπορεί ο Γερμανός καγκελάριος και το υπουργείο Άμυνας της χώρας να διαβεβαίωσαν ότι το σχέδιο για την αγορά των αμερικανικών μαχητικών 5ης γενιάς F-35 έχει πάρει το δρόμο του, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι όλα έχουν τελειώσει.

Tα F-35 στην… Bundestag

Κι αυτό, διότι η αγορά των 35 F-35 που θα έχει κόστος περίπου δέκα δισ. ευρώ θα πρέπει να λάβει την έγκριση της Κάτω Βουλής της Γερμανίας (Bundestag), κάτι που αναμένεται να συμβεί στα μέσα Δεκεμβρίου, όπως δήλωσε σήμερα η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Κριστίνε Λάμπρεχτ. «Θα συζητήσουμε ένα τεράστιο έργο στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής προϋπολογισμού (σ.σ. του κοινοβουλίου) στις 14 Δεκεμβρίου, το F-35… με κόστος 10 δισ. ευρώ συνολικά», είπε η Λάμπρεχτ σε δημοσιογράφους.

Η Γερμανία έχει προγραμματίσει να αγοράσει 35 stealth μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων και άλλων όπλων και εξοπλισμού, με το χρονοδιάγραμμα να προβλέπει ότι τα πρώτα οκτώ αεροσκάφη θα παραδοθούν το 2026. Αυτό είναι το πρώτο μεγάλο έργο για το οποίο η Γερμανία θα αξιοποιήσει το ειδικό ταμείο των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, που ανακοινώθηκε από τον Όλαφ Σολτς μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Αντικαταστάτης του Tornado

Το F-35 προορίζεται να αντικαταστήσει το γερασμένο Tornado, το μόνο μαχητικό της Luftwaffe ικανό να μεταφέρει αμερικανικές πυρηνικές βόμβες, οι οποίες είναι αποθηκευμένες στη Γερμανία για χρήση σε περίπτωση σύρραξης. Η γερμανική αεροπορία πετά με το Tornado από τη δεκαετία του 1980 και το Βερολίνο σχεδιάζει να το καταργήσει σταδιακά μεταξύ του 2025 και του 2030, έχοντας ενδιάμεσα εξετάσει διάφορες εναλλακτικές όπως την αναβάθμιση των Tornado ή τη χρήση των Eurofighter Typhoon ως μαχητικά πυρηνικής κρούσης (κρίθηκε αδύνατη).

Η απόφαση του Βερολίνου για το F-35, η οποία ανακοινώθηκε τον Μάρτιο αλλά χρειάζεται τελική έγκριση από το κοινοβούλιο, ενόχλησε τη Γαλλία, καθώς είναι υπαρκτή η ανησυχία ότι η συμφωνία θα μπορούσε να υπονομεύσει την ανάπτυξη του κοινού γαλλογερμανικού μαχητικού αεροσκάφους FCAS που υποτίθεται ότι θα είναι έτοιμο τη δεκαετία του 2040. Ωστόσο, η πίεση για απόσυρση των Tornado (αφού ο εκσυγχρονισμός τους κρίθηκε αδύνατος) και τα μεγάλα προβλήματα του προγράμματος FCAS υποχρέωσαν το Βερολίνο να υπαναχωρήσει υπέρ των F-35.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr