Παρά το γεγονός ότι η πανδημία του κοροναϊού προκάλεσε καθυστερήσεις στην παράδοση των νέων F-35, το Πεντάγωνο αποφάσισε να «ανοίξει το πουγγί» του και να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα υποστήριξης του stealth μαχητικού 5ης γενιάς.

Σύμβαση για την υποστήριξη

Συγκεκριμένα, το Γραφείο του Προγράμματος των F-35 του Πενταγώνου ανακοίνωσε ότι υπέγραψε κατ’ αρχήν συμφωνία ύψους 1,28 δισ. δολαρίων με την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin με στόχο την υποστήριξη και τη συντήρηση του παγκόσμιου στόλου των μαχητικών F-35 μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2021.

Λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, υπήρξε καθυστέρηση στις παραδόσεις των νέων F-35 από την εταιρεία, καθώς μέσα στο 2020 κατασκευάστηκαν μόλις 123 νέα μαχητικά, ενώ η αρχική πρόβλεψη μιλούσε για 141 αεροσκάφη. Ωστόσο, το Πεντάγωνο συνεχίζει να στηρίζει το εγχείρημα, όπως φαίνεται και από τη συμφωνία υποστήριξης.

Ο στόλος διαρκώς μεγαλώνει

Μάλιστα, ο Γενικός Διευθυντής του προγράμματος δήλωσε ότι «αυτή η σύμβαση διασφαλίζει την επιχειρησιακή λειτουργία αλλά και ετοιμότητα των F-35, που είναι απαραίτητο για να φέρουν εις πέρας τις αποστολές που τους ανατίθενται» και αφορά στα περίπου 600 μαχητικά που βρίσκονται σε διάφορα σημεία του κόσμου.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την επίτευξη μεγαλύτερου βαθμού επιχειρησιακής ετοιμότητας σε συνάρτηση με το κόστος λειτουργίας των μαχητικών, την ίδια στιγμή που ο στόλος των F-35 διαρκώς μεγαλώνει και γι’ αυτό η συνεργασία των δύο πλευρών είναι σημαντική και θα επιφέρει αμοιβαία μακροπρόθεσμα οφέλη».

Πηγή: economico.gr