Παρά τις γκρίνιες για το κόστος πτήσης και συντήρησης, παρά τις καθυστερήσεις στην παραγωγή, παρά τις απειλές πολιτικών και στρατιωτικών για περικοπή του προγράμματος, τα μαχητικά 5ης γενιάς F-35 ήλθαν για να μείνουν και αυτό δεν αλλάζει.

Συμφωνία 30 δισ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το Πεντάγωνο και η κατασκευάστρια εταιρεία των F-35, Lockheed Martin, βρίσκονται μια ανάσα από το να υπογράψουν συμφωνία για τη μαζική παραγωγή και αγορά από το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας 375 μαχητικών 5ης γενιάς σε διάστημα τριών χρόνων, μια συμφωνία που να «κλείσει», ουσιαστικά «κλειδώνει» και τη μοίρα του αεροσκάφους.

Η προηγούμενη αντίστοιχη συμφωνία μεταξύ Πενταγώνου και εταιρείας, ύψους 34 δισ., είχε συναφθεί το 2019 και αφορούσε στην αγορά 478 F-35, πράγμα που επέτρεπε στην Lockheed Martin να κάνει μαζικές αγορές ανταλλακτικών και εξαρτημάτων και να μειώσει κατά 8% το συνολικό κόστος παραγωγής του μαχητικού. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο F-35Α που είχε κατασκευαστεί το 2007 είχε κοστίσει 221 εκατ. δολάρια.

Πιθανό «τσίμπημα» στην τιμή

Ωστόσο, η αύξηση της παραγωγής, η εμπειρία και το ενδιαφέρον των αγοραστών έχουν  ρίξει την τιμή του αεροσκάφους στα 79 εκατομμύρια δολάρια το «φτερό», αν και η εταιρεία έχει σημειώσει ότι λόγω των προβλημάτων στην προμηθευτική αλυσίδα που προκάλεσε η πανδημία του κοροναϊού, αλλά και λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους, η τιμή αυτή ενδέχεται να αυξηθεί ως ένα σημείο.

Από την άλλη, και το Πεντάγωνο μοιάζει να κρατάει μια πιο «προσεκτική» στάση, καθώς πριν την πανδημία οι εκτιμήσεις έλεγαν ότι το ύψος της νέας τριετούς παραγγελίας θα έφθανε τα 485 αεροσκάφη. Ωστόσο, η μειωμένη κατά 22% παραγγελία αναμένεται να επιδράσει και στο συνολικό κόστος κατασκευής των νέων μαχητικών, τα οποία στην πλειονότητά τους εκτιμάται ότι θα είναι F-35Α.

Πονοκέφαλος το κόστος πτήσης

Πάντως, με αυτά και με εκείνα, το F-35 αναμένεται να γίνει το βασικό αεροσκάφος των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων μέσα στα επόμενα χρόνια, καθώς ειδικά η Πολεμική Αεροπορία θέλει να ανανεώσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα τον στόλο της ο οποίος έχει αρχίσει να γερνά επικίνδυνα, προκαλώντας προβλήματα κόστους συντήρησης, αλλά και επιχειρησιακής ικανότητας.

Υπενθυμίζεται ότι το ωριαίο κόστος πτήσης ενός F-35Α παραμένει εξαιρετικά υψηλό, κοντά στις 36.000 δολάρια, και ότι τόσο η Αεροπορία των ΗΠΑ, όσο και πολιτικοί πιέζουν την κατασκευάστρια να προχωρήσει σε σημαντική μείωσή του, προκειμένου το κόστος συντήρησης να διατηρηθεί βιώσιμο και στο μέλλον.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr