Σφορδή επίθεση κατά του προγράμματος ανάπτυξης του μαχητικού 5ης γενιάς F-35 εξαπέλυσε βουλευτής των ΗΠΑ, καθώς το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει καταστεί το ακριβότερο στην ιστορία των εξοπλισμών για τη χώρα.

Κάλεσμα για… περιορισμό ζημιών

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, Άνταμ Σμιθ, σε διαδικτυακό συνέδριο του Ινστιτούτου Brookings, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «θέλω να σταματήσω να ρίχνω λεφτά σε αυτή την… ποντικότρυπα» και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται ένα μείγμα μαχητικών αεροσκαφών που θα τους επιτρέψει να μην εξαρτώνται μόνο από το F-35 για τα επόμενα 35 χρόνια.

Κατά τον Σμιθ, το F-35 «δεν λειτουργεί και τόσο καλά» και είναι πολύ ακριβό στη συντήρησή του, ενώ ο βουλευτής δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι το κόστος αυτό θα μειωθεί συν τω χρόνω. Έτσι, κάλεσε τις ΗΠΑ να περιορίσουν τις ζημιές και να προχωρήσουν στην αγορά άλλων πιο φθηνών και εύκολων στη συντήρηση μαχητικών που είναι επίσης πολύ εξελιγμένα.

Τεράστιο κόστος

Πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι ο Σμιθ εκλέγεται στο Σιάτλ, όπου έχει την έδρα της η Boeing, η οποία κατασκευάζει το μαχητικό F-15EX, την εξελιγμένη έκδοση του «Αετού», ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι το κόστος του προγράμματος F-35 έχει ξεφύγει από κάθε πρόβλεψη και εκτιμάται ότι θα φθάσει το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια για όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Σήμερα το κόστος ενός F-35 έπεσε κάτω από τα 80 εκατ. δολάρια, αλλά αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το Πεντάγωνο αύξησε τον αριθμό αεροσκαφών που αγοράζει και ξοδεύει περισσότερα χρήματα συνολικά για το πρόγραμμα, καθώς μόλις το 2019 έκλεισε με την κατασκευάστρια Lockheed Martin συμβόλαιο 33 δισ. δολαρίων για εκατοντάδες αεροσκάφη.

«Too big to fail»

Η συντήρηση και ετοιμότητα του στόλου των F-35 μέχρι στιγμής δεν έχει κριθεί ικανοποιητική, καθώς μελέτη του ομοσπονδιακού Γραφείου Λογοδοσίας διαπίστωσε ότι μόλις το 30% των μαχητικών είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμο για να πραγματοποιήσει αποστολή, ποσοστό πολύ χαμηλό για μια τόσο εξελιγμένη πλατφόρμα. Έτσι, αναζητούνται εναλλακτικές.

Ήδη η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ δεσμεύτηκε ότι θα αγοράσει το F-15EX για να αντικαταστήσει παλιότερα μοντέλα του «Αετού» και επιδιώκει να επιταχύνει την ανάπτυξη του προγράμματος NGAD που αναμένεται να αντικαταστήσει σταδιακά τα F-22. Ωστόσο, αναλυτές θεωρούν ότι μια περικοπή στο πρόγραμμα των F-35 στην παρούσα φάση θα ήταν καταστροφική, καθώς το πρόγραμμα ήδη έγινε «too big to fail».

Πηγή: economico.gr