Ένα πραγματικά φιλόδοξο σχέδιο για την δημιουργία και κατασκευή ενός εγχώριου μαχητικού αεροσκάφους 6ης γενιάς παρουσίασε το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας, με στόχο να ανανεώσει τον γηρασμένο στόλο της πολεμικής αεροπορίας της χώρας.

Παρότι το Τόκιο έχει συμφωνήσει με τις ΗΠΑ για την αγορά 105 F-35Α και 42 F-35B (η έκδοση κάθετης απογείωσης και προσγείωσης), κόστους 23 δισ. δολαρίων, η χώρα φαίνεται ότι έχει πάρει στα σοβαρά το σχέδιο για την δημιουργία δικού της stealth μαχητικού F-X.

Σφιχτό χρονοδιάγραμμα

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το σχέδιο του αεροσκάφους θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2021, ως το 2024 θα αρχίσει η κατασκευή πρωτότυπου και οι πτητικές και άλλες δοκιμές θα ξεκινήσουν ως το 2028, με προϋπολογισμό 45 δισ.

Ως προς τα βασικά χαρακτηριστικά του, σύμφωνα με το National Interest το F-X θα είναι ένα μαχητικό εναέριας κυριαρχίας μακράς εμβέλειας, προκειμένου να «απαντήσει» στα αντίστοιχα αεροσκάφη μου αναπτύσσει η Κίνα, όπως το J-20.

Δείτε ακόμη: Η ώρα της αλήθειας για την Τουρκία – Το αίτημα της Αθήνας για εμπάργκο πώλησης όπλων στην Άγκυρα, ο ρόλος της Γερμανίας και οι χαμηλές προσδοκίες για επιβολή κυρώσεων

Ανάθεση

Μάλιστα η υλοποίηση του σχεδίου έχει ήδη ανατεθεί στην Mitsubishi Heavy Industries, αν και εταιρείες όπως η Lockheed Martin και η Boeing έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στο project παρέχοντας τεχνολογίες ραντάρα και αεροηλεκτρονικών.

Το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας επιδιώκει τα πρώτα F-X να αρχίσουν να παραδίδονται στην πολεμική αεροπορία της χώρας στα μέσα της δεκαετίας του 2030, με έναρξη σειριακής παραγωγής από το 2031 και εντεύθεν και μένει να φανεί αν το σχέδιο αυτό θα υλοποιηθεί και πότε.

Δείτε ακόμη

Πηγή: economico.gr