Τους επόμενους μήνες τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στις κεντρικές τράπεζες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, την ΕΚΤ και τη Fed.

Τους επόμενους μήνες τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στις κεντρικές τράπεζες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, την ΕΚΤ και τη Fed.

Aναφορικά με την ΕΚΤ, το economico έγραψε πως οι πρώτες αποφάσεις για μείωση των επιτοκίων θα έρθει μέσα στον Μάρτιο, για τη Fed, εδωσε μια εικόνα ο επικεφαλής της Τζερόμ Πάουελ σε ομιλία του την Τετάρτη στο Stanford Graduate School of Business.

«Δεν έχει ολοκληρωθεί η αποστολή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να μειώσει τον πληθωρισμό», τόνισε ο πρόεδρος της, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος επανέλαβε ότι η Fed χρειάζεται να αισθανθεί «μεγαλύτερη εμπιστοσύνη» ότι οι πληθωριστικές πιέσεις χαλαρώνουν προτού μειώσει τα επιτόκια.

«Τα πρόσφατα στοιχεία τόσο για την αύξηση της απασχόλησης όσο και για τον πληθωρισμό είναι υψηλότερα από τις αναμενόμενα» είπε στην ομιλία του στο Stanford Graduate School of Business. «Τα πρόσφατα στοιχεία δεν αλλάζουν, ωστόσο, ουσιωδώς τη συνολική εικόνα, η οποία συνεχίζει να είναι αυτή της σταθερής ανάπτυξης, της ισχυρής αλλά επανεξισορροπημένης αγοράς εργασίας και του πληθωρισμού που κινείται προς το 2% σε μια ενίοτε ανώμαλη πορεία».

Ο Πάουελ διατήρησε τον επιφυλακτικό τόνο για τυχόν γρήγορες αλλαγές στη νομισματική πολιτική. «Δεν αναμένουμε ότι θα είναι σκόπιμο να μειώσουμε το επιτόκιο πολιτικής μας έως ότου έχουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το 2%» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «Δεδομένης της δύναμης της οικονομίας και της προόδου στον πληθωρισμό μέχρι στιγμής, έχουμε χρόνο να αφήσουμε τα εισερχόμενα δεδομένα να καθοδηγήσουν τις αποφάσεις μας για την πολιτική».

Ο πρόεδρος της Fed υπογράμμισε επίσης τη σημασία της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, ώστε να μπορεί να καθορίζει την πολιτική της απαλλαγμένη από «βραχυπρόθεσμα πολιτικά ζητήματα», καθώς οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για τις προεδρικές εκλογές. Η Fed έχει ανεξαρτησία στον καθορισμό των επιτοκίων και άλλων βασικών πολιτικών αποφάσεων και «το ιστορικό δείχνει ότι οι ανεξάρτητες κεντρικές τράπεζες αποδίδουν καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα» σημείωσε. «Η ανάλυσή μας είναι απαλλαγμένη από κάθε προσωπική ή πολιτική προκατάληψη, στην υπηρεσία του κοινού» εξήγησε. «Δεν θα είμαστε πάντα σωστοί. Κανείς δεν είναι σωστός. Αλλά οι αποφάσεις μας θα αντικατοπτρίζουν πάντα την επίπονη εκτίμησή μας για το τι είναι καλύτερο για την οικονομία μας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και τίποτα άλλο.»

Οι παρατηρήσεις του Πάουελ σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές έρχονται μετά τις τελευταίες προβλέψεις των αξιωματούχων της Fed τον Μάρτιο που έδειξαν ότι αναμένουν τρεις μείωση επιτοκίων φέτος, που θα αποκλιμακώσουν συνολικά το κόστος του δανεισμού κατά 0,75% . Ωστόσο, τα ισχυρά στοιχεία για την αγορά εργασίας και οι ενδείξεις για επίμονα υψηλό πληθωρισμό έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση τις προβλέψεις αυτές.

Ο Πάουελ εξήγησε ξανά ότι τα πρόσφατα στοιχεία «δεν αλλάζουν ουσιαστικά τη συνολική εικόνα» και σημείωσε ότι «όσον αφορά τον πληθωρισμό είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν οι πρόσφατες μετρήσεις αντιπροσωπεύουν κάτι περισσότερο από μια απλή αναπήδηση».

Ο Πάουελ ανακοίνωσε ότι η Fed θα δρομολογήσει μια νέα αναθεώρηση του πλαισίου νομισματικής πολιτικής της, η οποία αναμένεται να διαρκέσει περίπου ένα έτος και είναι περίπου σύμφωνη με τα σχέδια της κεντρικής τράπεζας να επικαιροποιεί το έγγραφο κάθε πέντε χρόνια. Η τελευταία ξεκίνησε το 2019 και ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας, πριν από την έξαρση του πληθωρισμού που ξεκίνησε το 2021. Θεωρήθηκε πιο ήπια για τον πληθωρισμό σε σχέση με το προηγούμενο πλαίσιο.

Μπόστικ: Αναμένει μία μείωση επιτοκίων της Fed

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Federal Reserve Bank of Atlanta, Ραφάελ Μπόστικ, ένα από τα «γεράκια» της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, αναμένει μια μείωση των επιτοκίων το τέταρτο τρίμηνο και επικεντρώνεται στην ανώμαλη πορεία του πληθωρισμού.

Ο Μπόστικ επανέλαβε την προσδοκία του για μία μόνο μείωση των επιτοκίων φέτος, έχοντας στην φαρέτρα των επιχειρημάτων του την ισχύ της οικονομίας και την πιο αργή υποχώρηση του πληθωρισμού. Ο επικεφαλής της Fed της Ατλάντα είναι μέλος με δικαίωμα ψήφου στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς φέτος.

«Πιστεύω ότι θα είναι κατάλληλο για εμάς να αρχίσουμε να κινούμαστε προς τα κάτω στο τέλος του τρέχοντος έτους, το τέταρτο τρίμηνο» τόνισε κατά την διάρκεια συνέντευξή τους στο CNBC. «Εάν αυτή η τροχιά επιβραδύνει όσον αφορά τον πληθωρισμό, τότε θα πρέπει να είμαστε πιο υπομονετικοί από ό,τι νομίζω ότι περίμεναν πολλοί».

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής διατήρησαν τις προοπτικές τους για τρεις περικοπές φέτος. Από τους 19 αξιωματούχους, οι εννέα ανέμεναν δύο ή λιγότερες μειώσεις. Η κεντρική τράπεζα διατήρησε τα επιτόκια αμετάβλητα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 23 ετών στη συνεδρίασή της τον Μάρτιο.

Ο Μπόστικ επεσήμανε ότι ο πληθωρισμός δεν έχει κινηθεί πολύ πρόσφατα και ότι τον ανησυχούν ορισμένα δευτερεύοντα μέτρα στα μεγέθη των τιμών. Και ενώ δε βλέπει πολλές ρωγμές στην απασχόληση από τις επαφές του, σηματοδότησε ότι μια αρνητική στροφή στην αγορά εργασίας θα μπορούσε να επηρεάσει την απόφαση του για μια μείωση των επιτοκίων.

«Εάν η απασχόληση αρχίσει να υποβαθμίζεται, τότε θα πρέπει να το λάβω υπόψη μου»

Η μηνιαία έκθεση της κυβέρνησης για τις θέσεις εργασίας αναμένεται να δείξει ότι οι εργοδότες πρόσθεσαν 214.000 θέσεις εργασίας τον Μάρτιο. Οι οικονομολόγοι βλέπουν το ποσοστό ανεργίας να υποχωρεί στο ιστορικό χαμηλό 3,8%.

  • Με πληροφορίες από CNBC
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr