Federal Reserve: Ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων και οι διαφωνίες

Στην τελευταία συνεδρίαση (2-3 Μαΐου)της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC), υπήρξε σε μεγάλο βαθμό συμφωνία μεταξύ των αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας σχετικά με την δυσκολία επίτευξης αύξησης των επιτοκίων. Ωστόσο το σενάριο της αύξησης δεν έχει κλείσει οριστικά, ειδικά σε περίπτωση που κριθεί απολύτως αναγκαίο από τις περιστάσεις.

Διαφωνία μεταξύ των αξιωματούχων της Επιτροπής για τα επόμενα βήματα

Ειδικότερα, τα πρακτικά της συνεδρίασης Fed αποκαλύπτουν ότι υπάρχει μια διαφωνία μεταξύ των αξιωματούχων της Επιτροπής για τα επόμενα βήματα, με αρκετούς να λένε ότι η αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Μαΐου ήταν η τελευταία, και ορισμένους άλλους να προειδοποιούν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πρέπει να διατηρήσει τις επιλογές της ανοιχτές, δεδομένου του κινδύνου να επιμείνουν οι πληθωριστικές πιέσεις.

“Αρκετοί συμμετέχοντες επεσήμαναν ότι εάν η οικονομία εξελιχθεί σύμφωνα με τις τρέχουσες προσδοκίες τους, τότε μπορεί να μην είναι απαραίτητη περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής μετά από αυτήν τη συνεδρίαση”, αναφέρουν χαρακτηριστικά τα πρακτικά της FOMC, εντείνοντας τις προσδοκίες ότι η Fed είναι πιθανό να σταματήσει την επιθετική της εκστρατεία αύξησης επιτοκίων στην προσεχή συνεδρίασή της στις 13 και 14 Ιουνίου.

Ωστόσο, με τους οικονομολόγους της Fed να συνεχίζουν να αναμένουν μια ήπια ύφεση της αμερικανικής οικονομίας αργότερα το τρέχον έτος, ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, όπως αναφέρεται, “βλέπουν ότι η σύσφιξη του περασμένου έτους έχει αρχίσει να έχει τον προσδοκώμενο αντίκτυπο”, με “σχεδόν όλους τους συμμετέχοντες” να αναγνωρίζουν τους κινδύνους που υπάρχουν για την ανάπτυξη λόγω της σύσφιξης της τραπεζικής χρηματοδότησης.

Όμως, “σχεδόν όλοι” αναγνωρίζουν επίσης τους ανοδικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό και “πολλοί συμμετέχοντες εστίασαν στην ανάγκη να διατηρηθεί η δυνατότητα” είτε να κρατηθούν τα επιτόκια σταθερά είτε να αυξηθούν. Ορισμένοι δε, τόνισαν ότι πρέπει να καταστεί σαφές ότι είναι “πιθανή” η περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων.

Επιπλέον, “ορισμένοι συμμετέχοντες τόνισαν ότι είναι ζωτικής σημασίας” να μην γίνει κανένας απολύτως λόγος για πιθανές μειώσεις επιτοκίων ή ότι οι αυξήσεις επιτοκίων “έχουν αποκλειστεί” πλέον.

Η απόφαση του προηγούμενου μήνα από τη Fed να αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 25 μονάδες βάσης ελήφθη με “πολύ ισχυρή, ευρεία στήριξη”, δήλωσε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση του Μαΐου, ωστόσο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του επικεφαλής της, άλλαξε τη ρητορική της, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται εφεξής τα επιτόκια να διατηρηθούν στα επίπεδα που έχουν ήδη διαμορφωθεί.

Στο πλαίσιο αυτό, η κεντρική τράπεζα τόνισε ότι τα επόμενα βήματά της θα καθορίζονται από συνεδρίαση σε συνεδρίαση, υποδηλώντας ότι ίσως “παγώσει” τις αυξήσεις για ένα διάστημα τουλάχιστον προκειμένου η οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστηνα να προσαρμοστούν πλήρως στις ραγδαίες αυξήσεις του κόστους δανεισμού κατά τους 14 τελευταίους μήνες.

“Οι συμμετέχοντες τόνισαν τη σημασία της επικοινωνίας στο κοινό της προσέγγισης ότι κινούμαστε βάσει των στοιχείων”, αναφέρουν τα πρακτικά για την απόφαση της Fed για την αλλαγή της ρητορικής της, διατηρώντας όμως ανοιχτή την πιθανότητα περαιτέρω αυξήσεων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr