Ταμείο Ανάκαμψης
ÅëëçíéêÞ óçìáßá ìå öüíôï ôçí ÂïõëÞ.
(EUROKINISSI/ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ)

Εκρηκτικούς ρυθμούς ανάπτυξης, έως και 18%, μπορούν να φέρουν στην Ελλάδα οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις διεθνών οίκων που δημοσιεύουν οι Financial Times.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να επαναφέρει την οικονομία της Ευρώπης στα προ πανδημίας επίπεδα μπορεί να επαναφέρει την Ευρώπη το Ταμείο Ανάκαμψης, με κονδύλια ύψους 800 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία.

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, το ευρωπαϊκό Ταμείο αναμένεται να δώσει ώθηση ύψους 3,5% στο ΑΕΠ της ευρωζώνης, με τον επικεφαλής της επενδυτικής τράπεζας στην Ευρώπη.

Οι FT αναφέρονται και ξεχωριστά στις ευρωπαϊκές χώρες, τονίζοντας πως η Ιταλία έχει καταθέσει το μεγαλύτερο – σε απόλυτους όρους – σχέδιο ανάκαμψης μεταξύ των κρατών – μελών.

Ανάπτυξη από 12% έως και 18% για την Ελλάδα

Ιδιαίτερα αισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις για την Ελλάδα, για την οποία μάλιστα, στο δημοσίευμα τονίζεται πως το σχέδιό της «απέσπασε επαίνους στις Βρυξέλλες για τον συνεκτικό σχεδιασμό του».

Το σχέδιο της Αθήνας προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 7% έως το 2026, ωστόσο οι εκτιμήσεις των οίκων αξιολόγησης είναι ακόμη πιο αισιόδοξες, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

Η Morgan Stanley εκτίμησε ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα μπορούσε να φτάσει κοντά στο 12%, ενώ ακόμη ψηλότερα βάζει τον πήχη η S&P, ακόμη και στο 18%, ποσοστό υψηλότερο από οποιαδήποτε άλλο χώρα της Ε.Ε.

“Κλειδί” η απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων

Την ίδια ώρα, πάντως, οι αναλυτές εστιάζουν και στις αβεβαιότητες που συνοδεύουν το ευρωπαϊκό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, με τον επικεφαλής της Morgan Stanley στην Ευρώπη Τζέικομπ Νελ να προτάσσει το πόσα χρήματα, αλλά και πόσο αποτελεσματικά, θα αξιοποιηθούν από τα κράτη – μέλη.

Σε αυτό, εκτιμούν, σημαντικό ρόλο μπορεί να διαδραματίσουν οι συνθήκες μεγάλης ύφεσης που έφερε η πανδημία, οι οποίες κινητοποιούν περισσότερο τα κράτη, συγκριτικά με συνθήκες «κανονικότητας».

Όπως σχολιάζεται στο δημοσίευμα, την περίοδο 2014-2020, τα ευρωπαϊκά κράτη κατά μέσο όρο αξιοποίησαν μόνο σχεδόν τα μισά από τα χρήματα που διατέθηκαν από τις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, εντελώς διαφορετική ήταν η εικόνα την εξαετία 2008-2014, στον απόηχο δηλαδή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Κατά τη συγκεκριμένη περίοδο το ποσοστό «απορρόφησης» των ευρωπαϊκών κονδυλίων κινήθηκε κοντά στο 90%, δείχνοντας ότι οι χώρες λειτουργούν καλύτερα υπό συνθήκες κρίσης, όπως αυτή που προκαλεί τώρα η πανδημία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr