φτηνά δάνεια

Άρθρο των Financial Times, σε εκτενές ρεπορτάζ του μνημονεύει την πρόσφατη πρωτοβουλία της κυβέρνησης  με την οποία δίνεται πρόσβαση σε χιλιάδες νέους σε δάνεια με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο, ώστε να χρηματοδοτήσουν την αγορά της κατοικίας τους, σε μία συγκυρία εξαιρετικά δύσκολη.

Ένας στους δύο, μεταξύ 18-44 δυσκολεύονται να πληρώσουν το ενοίκιό τους 

Είναι η πρώτη φορά, εδώ και πολλά χρόνια, που οι νέοι εξετάζουν το ενδεχόμενο αγοράς, κάτι που μέχρι σήμερα φάνταζε αδιανόητο. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Eteron, ενός Ινστιτούτου για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή, το 47,9% των πολιτών ηλικίας μεταξύ 18 και 44 ετών δυσκολεύονται ή δεν είναι σε θέση να πληρώσουν το ενοίκιο τους.

Για το λόγο αυτό, το ζήτημα της στέγασης έχει γίνει η προτεραιότητα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Έτσι θα δοθούν άτοκα ή χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια για 10.000 νέους ή νέα ζευγάρια από 25 έως 39 ετών, που θα συγχρηματοδοτεί το κράτος. Αυτό σημαίνει πως ο δανεισμός σε πρώτη φάση θα είναι με επιτόκιο γύρω στο 1%.

Διαφορετικά εργαλεία για διαφορετικές ανάγκες 

Σύμφωνα με τον Άκη Σκέρτσο, ο οποίος είναι Υπουργός Επικρατείας και το πρόσωπο που σχεδίασε το εν λόγω πρόγραμμα “Στην πραγματικότητα τα έξοδα στέγασης καταλαμβάνουν ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματος. Δεν ίσχυε αυτό στο παρελθόν. Για το λόγο αυτό χρειάστηκε να δημιουργήσουμε διαφορετικά εργαλεία για να καλύψουμε αυτές τις διαφορετικές ανάγκες”.

Δυστυχώς το ποσοστό των Ελλήνων που δαπανά πάνω από το 40% του διαθέσιμου εισοδήματός του για έξοδα στέγασης ξεπερνά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ένα μέρος των κονδυλίων θα χρησιμοποιηθεί και για την ανακαίνιση διαμερισμάτων για φοιτητές και άτομα με χαμηλό εισόδημα. Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να μεταφέρει δημόσιους υπαλλήλους από τα 177 γραφεία της στο κέντρο της Αθήνας προς τα προάστια, τα επόμενα πέντε χρόνια, για να ελευθερωθεί χώρος στο κέντρο της πόλης.

Το γεγονός ότι θα δοθούν χρήματα για την ανακαίνιση των σπιτιών σημαίνει πως θα δοθεί κίνητρο για την αναβάθμιση της αγοράς ακινήτων που “γερνά”.

Η πιθανότητα διπλασσιασμού της χρηματοδότησης 

Μάλιστα, ο κ. Σκέρτσος είπε πως αν υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα τότε το κράτος θα διπλασιάσει την χρηματοδότηση. Αναμένεται πως η σχετική νομοθεσία θα περάσει μέχρι το τέλος του έτους και τότε σχεδόν αμέσως θα ανοίξουν οι αιτήσεις από τις τράπεζες.

Ο Δημήτρης Μελαχρινός, Chief Executive του Σπιτόγατου, της μεγαλύτερης online πλατφόρμας ακινήτων είπε στους Financial Times πως οι τιμές των ακινήτων έχουν αυξηθεί κατά 30%, ενώ τα ενοίκια κατά 50% τα τελευταία εφτά χρόνια”. Μάλιστα για τις αυξήσεις αυτές ευθύνονται και πλατφόρμες όπως το Airbnb.

Ενδεικτικά, στο Κουκάκι και την Πλάκα, δύο περιοχές δίπλα στην Ακρόπολη, τα παλιά κτίρια έχουν ανακαινιστεί και έχουν μετατραπεί σε boutique ξενοδοχεία, ενώ οι πρώην ένοικοι τους – που ήταν φοιτητές και νέα ζευγάρια – πλέον έχουν αντικατασταθεί από τουρίστες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr