Κάλεσμα προς την πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, να μην υποχωρήσει στις πιέσεις που δέχεται από κύκλους εντός ευρωζώνης να περικόψει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, απευθύνει αρθρογράφος των Financial Times.

Ο Φρεντερίκ Ντικροζέτ, υπεύθυνος στρατηγικής στην Pictet Wealth Management, σημειώνει στο άρθρο του ότι «οι προοπτικές της οικονομίας βελτιώνoνται και ο πληθωρισμός σκαρφαλώνει σε επίπεδα που δεν έχουμε δει την τελευταία δεκαετία, επαναφέροντας στο προσκήνιο τα “γεράκια”. Αρκετά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου έχουν ταχθεί ανοιχτά ενάντια στις αλλαγές στη μελλοντική καθοδήγηση της ΕΚΤ, που κατά τη γνώμη τους οδηγούν σε μια υπέρμετρα χαλαρή νομισματική πολιτική, προειδοποιώντας για την υπερβολικά μακροχρόνια δέσμευση στις αγορές ομολόγων».

Κίνδυνοι για το παλιότερο πρόγραμμα

Επίσης, τονίζει ότι «αυτό το οποίο διακυβεύεται δεν είναι το έκτακτο πρόγραμμα – σχεδόν όλοι αναμένουν ότι θα λήξει το 2022. Αντίθετα, η συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από το μέλλον του παλαιότερου Προγράμματος Αγοράς Στοιχείων Ενεργητικού (APP). Τα “γεράκια” θα προσπαθήσουν να αντιταχθούν σε μια μακρά παράταση του APP έως το 2023 ή και αργότερα. Η στρατηγική τους θα είναι να αποσυνδέσουν τις αγορές ομολόγων από την αύξηση των επιτοκίων. Για την ΕΚΤ, κάτι τέτοιο θα σηματοδοτούσε σύσφιξη της πολιτικής της».

Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι «αν η ΕΚΤ αποσυνδέσει τις αγορές ομολόγων από τα επιτόκια, τότε θα έρθει αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να ολοκληρωθεί τελικά το APP νωρίτερα. Επιπλέον, κάποια “γεράκια” έχουν αποκλείσει να μεταφερθεί η ευελιξία που χαρακτηρίζει το έκτακτο πρόγραμμα PEPP και σε τομείς όπως η επιλεξιμότητα των στοιχείων ενεργητικού. Αλλά αυτό απλώς θα ανέβαλε κάποιες αναπόφευκτες αποφάσεις. Το πιο προφανές παράδειγμα είναι η Ελλάδα, η οποία θα αποκλειστεί από τις αγορές στοιχείων ενεργητικού τον Απρίλιο του 2022, αν δεν γίνουν προσαρμογές στους κανόνες επιλεξιμότητας για το APP».

Τα επιχειρήματα των «περιστεριών»

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ντικροζέτ τονίζει ότι «τα “περιστέρια” θα έχουν ισχυρά επιχειρήματα να αντιτάξουν ενάντια σε μια πρόωρη νομισματική σύσφιξη. Οι προβλέψεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό αναθεωρήθηκαν μόλις ελάχιστα υψηλότερα την Πέμπτη, στο 1,5% το 2023. Η πρόβλεψη αυτή δύσκολα συνάδει με τον νέο “συμμετρικό” στόχο του 2% της ΕΚΤ, όπου οι αρνητικές και θετικές αποκλίσεις από το συγκεκριμένο επίπεδο θεωρούνται “εξίσου ανεπιθύμητες”».

Καταλήγει, δε, λέγοντας ότι «τα καθοδικά ρίσκα παραμένουν, αλλά η διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης θα κριθεί από τη συνέπεια και την αξιοπιστία. Η ΕΚΤ δεσμεύεται σε “ιδιαίτερα ισχυρά ή επίμονα” μέτρα νομισματικής πολιτικής, από τη στιγμή που τα επιτόκια παραμένουν κοντά στα χαμηλότερα όριά τους. Η νέα μελλοντική καθοδήγηση για τα επιτόκια αντανακλά αυτή την προσαρμογή, με τη θέσπιση πιο αυστηρών όρων όσον αφορά τον δομικό πληθωρισμό, προτού η ΕΚΤ καν σκεφτεί για αύξηση των επιτοκίων».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr