Financial Times: Η Ουκρανία στο επίκεντρο της μεγαλύτερης προμήθειας όπλων

Η Ουκρανία μπορεί να μη λάβει τα πολωνικά ΜiG-29, όπως επιθυμούσε, βρίσκεται όμως στο επίκεντρο της μεγαλύτερης προμήθειας όπλων από τον Ψυχρό Πόλεμο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Financial Times.

Απόλυτα στοιχεία δεν μπορούν να καταγραφούν, αν και πολλές χώρες έχουν μιλήσει ανοιχτά για τον εξοπλισμό που αποστέλλουν. Την Τετάρτη, ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπεν Γουάλας, δήλωσε ότι η Βρετανία έχει στείλει μέχρι στιγμής 3.615 αντιαρματικούς πυραύλους NLAW, θα αρχίσει σύντομα να στέλνει αντιαρματικά Javelin, ενώ σκοπεύει να προμηθεύσει το Κίεβο και με φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους Starstreak.

Επιπλέον, η Δανία είπε ότι έχει παράσχει μέχρι στιγμής 2.700 αντιαρματικά όπλα, η Νορβηγία 2.000 αντιαρματικά όπλα M72 και η Σουηδία 5.000 αντιαρματικά όπλα Pansarskott m/86.

«Παρακαλώ μη διαδίδετε ότι ορισμένες χώρες παρέχουν όπλα στη χώρα μας. Αποφύγετε να το σχολιάζετε αυτό», προειδοποίησε την Τετάρτη ο Oleksii Reznikov, υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας.

Η Πολωνία αποτελεί κεντρικό κόμβο εφοδιασμού

Ακόμα κι έτσι, αξιωματούχοι και αναλυτές λένε ότι η Πολωνία διαδραματίζει ήδη κεντρικό ρόλο ως κόμβος εφοδιασμού, όπως η Σλοβακία και η Ρουμανία. Η κύρια πρόκληση είναι να παραδοθούν οι προμήθειες στα χέρια των ουκρανικών δυνάμεων που τις χρειάζονται.

«Αυτό που δεν θέλουμε, είναι όλη η βοήθεια να κινηθεί από ένα μόνο κανάλι, γιατί αυτό τη θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο», είπε ένας ανώτερος διπλωμάτης από μια χώρα που στέλνει θανατηφόρα και μη θανατηφόρα βοήθεια.

Ένα βράδυ, σε ένα δρόμο στην κεντρική Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα, ο αυτοκινητόδρομος έκλεισε έτσι ώστε στρατιωτικό κομβόι, συμπεριλαμβανομένων φορτηγών, να έχουν προτεραιότητα. Ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη πέταξαν από πάνω.

Μέχρι στιγμής, υπάρχουν ελάχιστα δημόσια στοιχεία ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αναχαιτίσει τις νηοπομπές ανεφοδιασμού.

Η επόμενη υλικοτεχνική πρόκληση είναι να διανεμηθούν όπλα και αμυντικός εξοπλισμός στα στρατεύματα στο πεδίο, τα οποία έχουν συνήθως μόνο δέκα ημέρες προμηθειών. Το γεγονός ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες μπορεί να μην είναι εξοικειωμένοι με κάποια οπλικά συστήματα, είτε πρόκειται για γερμανικά αντιαρματικά, είτε για φινλανδικά τουφέκια ελεύθερου σκοπευτή, μπορεί επίσης να τα καταστήσει άχρηστα.

Οι Ρώσοι υποφέρουν από τις εκτεταμένες γραμμές ανεφοδιασμού

Ένα ακόμη στοιχείο που βοηθά την άμυνα της Ουκρανίας είναι ότι οι Ρώσοι υποφέρουν από τις υπερβολικά εκτεταμένες γραμμές ανεφοδιασμού, την έλλειψη πυρομαχικών, το ζεστό φαγητό και τον ύπνο. Επίσης, «πρέπει να κάθονται σε κρύα χαρακώματα ή σε οχήματα, χωρίς να λειτουργούν οι κινητήρες, επειδή έχουν έλλειψη καυσίμων», σημειώνει ένας δυτικός σύμβουλος άμυνας.

Ωστόσο, η μάχη έχει ξεκινήσει εδώ και μόλις δύο εβδομάδες, οι ρωσικές δυνάμεις ανασυγκροτούνται και οι ανάγκες της Ουκρανίας για προμήθειες θα αυξηθούν, δήλωσαν αξιωματούχοι και αναλυτές. Οι τύποι όπλων που χρειάζονται θα αλλάξουν επίσης.

«Δεν είναι αρκετό να εξοπλιστούν μόνο με φορητά όπλα», είπε ο ίδιος σύμβουλος. «Χρειάζεται επίσης στρατιωτική τεχνογνωσία για την εκπαίδευση νέων στρατιωτών και όπλα μεγάλου βεληνεκούς για την αντιμετώπιση αυτών – όπως το πυροβολικό – που χρησιμοποιεί η Ρωσία».

Ο Oleksandr Danylyuk, πρώην ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος της Ουκρανίας, συμφωνεί: «Η Ουκρανία θα χρειαστεί περισσότερα αντιαρματικά, αντιαεροπορικά συστήματα και αντιαεροπορικά και αντιπυραυλικά αμυντικά συστήματα μεγάλης εμβέλειας».

Αλλά για να συνεχίσουμε να πολεμάμε και να νικήσουμε, «θα χρειαστούμε σύγχρονα δυτικά μαχητικά αεροσκάφη και επιθετικά ελικόπτερα», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr