Η Ρωσία δεν ζητά πλέον την “αποναζιστικοποίηση” της Ουκρανίας και είναι έτοιμη να αφήσει το Κίεβο να ενταχθεί στην Ε.Ε. εάν παραμείνει στρατιωτικό αδέσμευτο, ως μέρος των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων κατάπαυσης του πυρός, μεταδίδουν οι Financial Times επικαλούμενοι τέσσερα άτομα που ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις.

  • Η Μόσχα και το Κίεβο συζητούν μια παύση των εχθροπραξιών ως μέρος μιας πιθανής συμφωνίας που θα συνεπαγόταν την εγκατάλειψη της προσπάθειας της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας και την προοπτική να ενταχθεί η χώρα στην Ε.Ε. αναφέρουν οι πηγές στους FT, σημειώνοντας όμως ότι το ζήτημα αυτό δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

Τι αναφέρει το προσχέδιο για την κατάπαυση του πυρός

Το προσχέδιο του εγγράφου για την κατάπαυση του πυρός δεν περιέχει καμία συζήτηση για τρία από τα αρχικά βασικά αιτήματα της Ρωσίας — “αποναζιστικοποίηση”, “αποστρατιωτικοποίηση” και νομική προστασία της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία — προσθέτουν οι πηγές.

Απεσταλμένοι και από τις δύο πλευρές πρόκειται να συναντηθούν σήμερα Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη σε έναν τέταρτο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών που αποσκοπούν στον τερματισμό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Οι παραχωρήσεις από την πλευρά της Ρωσίας έρχονται καθώς η ρωσική επίθεσή έχει σε μεγάλο βαθμό ακινητοποιηθεί ως αποτέλεσμα της ουκρανικής αντίστασης που αποδείχτηκε πολύ σκληρότερη από το αναμενόμενο, αλλά και των επιχειρησιακών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι ρωσικές μονάδες, αναφέρουν οι FT.

Τόσο η Ουκρανία, όσο και οι δυτικές δυνάμεις που την υποστηρίζουν παραμένουν πάντως δύσπιστοι για τις προθέσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν καθώς ανησυχούν ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα μπορούσε να χρησιμοποιεί τις συνομιλίες ως προπέτασμα καπνού για να αναπληρώσει τις εξαντλημένες δυνάμεις του και να σχεδιάσει μια νέα επίθεση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr