Financial Times: Ουκρανία και Ρωσία συζητούν σχέδιο κατάπαυσης του πυρός

Οι Financial Times θεωρούν ότι η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στις μεταξύ τους συνομιλίες κατάπαυση του πυρός και την απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων από τη χώρα. Όπως αναφέρουν, επικαλούμενοι τρία άτομα που συμμετείχαν στις συνομιλίες΄οι δύο αντιπροσωπείεςέχουν συμφωνήσει σε ένα αρχικό ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων με την προϋπόθεση ότι το Κίεβο θα δηλώσει ουδετερότητα και αποδεχτεί τη διατήρηση περιορισμένωνες ένοπλων δυνάμεων.

Η προτεινόμενη συμφωνία, την οποία οι Ουκρανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές συζήτησαν πλήρως για πρώτη φορά τη Δευτέρα, θα περιλαμβάνει την παραίτηση του Κιέβου από τις φιλοδοξίες του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την υπόσχεση να μην φιλοξενήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις ή όπλα με αντάλλαγμα την προστασία από συμμάχους, όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία, αναφέρουν οι πηγές των Financial Times.

Ωστόσο, ένα μεγάλο εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνίας, είναι ο χαρακτήρας των δυτικών εγγυήσεων για την ουκρανική ασφάλεια και η αποδοχή τους από τη Μόσχα, σύμφωνα με τους Financial Times. Ένα άλλο σημείο τριβής και το καθεστώς των ουκρανικών εδαφών που κατέλαβε η Ρωσία και οι σύμμαχοι της το 2014, προσθέτουν.

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι παραμένουν επιφυλακτικοί

Αν και η Μόσχα και το Κίεβο δήλωσαν σήμερα (Τετάρτη) ότι σημείωσαν πρόοδο στους όρους μιας συμφωνίας, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι παραμένουν επιφυλακτικοί για το αν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεσμεύεται πλήρως σε μια ειρηνευτική συμφωνία και ανησυχούν για το ενδεχόμενο η Μόσχα να προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και να συνεχίσει την επίθεσή της.

Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, υψηλόβαθμος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε στους Financial Times ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα περιλάμβανε τον όρο της αποχώρησης των ρωσικών δυνάμεων “σε κάθε περίπτωση” από το έδαφος της Ουκρανίας το οποίο κατελήφθη μετά τις 24 Φεβρουαρίου, δηλαδή τα νότια παράλια κατά μήκος της Αζοφικής και της Μαύρης Θάλασσας, καθώς επίσης και τα εδάφη στα ανατολικά και βόρεια του Κιέβου.

Η Ουκρανία θα διατηρήσει τις ένοπλες δυνάμεις της, αλλά θα αναλάβει τη δέσμευση να μην ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες, όπως είναι το ΝΑΤΟ, καθώς και να μην φιλοξενήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις στο έδαφός της.

“Προτείνουμε ένα “ουκρανικό μοντέλο εγγυήσεων ασφάλειας”, το οποίο συνεπάγεται την άμεση και νομικά επαληθεύσιμη συμμετοχή ορισμένων εγγυήτριων χωρών στη σύγκρουση” εάν κάποιος παραβιάσει ξανά την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, είπε ο Ποντολιάκ. Πρόσθεσε ότι, στο πλαίσιο οποιασδήποτε συμφωνίας, η Ουκρανία “θα διατηρήσει οπωσδήποτε τον δικό της στρατό”. Υποβάθμισε ωστόσο τη σημασία της απαγόρευσης των ξένων βάσεων στην Ουκρανία, λέγοντας ότι αυτό ήδη απαγορεύεται από την ουκρανική νομοθεσία.

Δύο από τις πηγές της εφημερίδας είπαν ότι η εν λόγω συμφωνία περιλαμβάνει όρους για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία, η οποία ομιλείται ευρέως αν και η ουκρανική είναι η μόνη επίσημη γλώσσα. Ο Ποντολιάκ είπε ότι “τα ανθρωπιστικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων και των γλωσσικών, συζητούνται μόνο μέσα από το πρίσμα των αποκλειστικών συμφερόντων της Ουκρανίας”.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα

Το μεγαλύτερο πρόβλημα πάντως παραμένει η απαίτηση της Ρωσίας να αναγνωρίσει η Ουκρανία την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και την ανεξαρτησία του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ, των δύο αυτονομιστικών περιφερειών του Ντονμπάς. Η Ουκρανία μέχρι στιγμής αρνείται, αλλά σύμφωνα με τον Ποντολιάκ είναι πρόθυμη να διαχωρίσει αυτά τα ζητήματα. “Τα διαφιλονικούμενα εδάφη και οι εμπόλεμες ζώνες είναι ένα ξεχωριστό θέμα. Μέχρι στιγμής, συζητάμε για την αποχώρηση από τα εδάφη που κατελήφθησαν αφότου ξεκίνησε η στρατιωτική επιχείρηση στις 24 Φεβρουαρίου”, κατέληξε.

Ερωτηθείς για το δημοσίευμα των FT, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να αποκαλυφθεί οποιαδήποτε πιθανή λίστα συμφωνιών για την επίλυση της ουκρανικής σύγκρουσης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

Νωρίτερα, το Κρεμλίνο είχε ανακοινώσει ότι μια “αποστρατικοποιημένη” Ουκρανία με τον δικό της στρατό, όπως το παράδειγμα της Αυστρίας ή της Σουηδίας, είναι κάτι που εξετάζεται στο πλαίσιο ενός πιθανού συμβιβασμού. Πρόκειται για μια προηγούμενη πρόταση της Ουκρανίας, να αποτελεί ουδέτερη χώρα, αλλά να διατηρήσει τις δικές της ένοπλες δυνάμεις, όπως σημειώνει το Bloomberg.

“Αυτό είναι μια επιλογή που βρίσκεται υπό συζήτηση αυτή την στιγμή και θα μπορούσε να θεωρηθεί ένας συμβιβασμός”, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA, μεταδίδει το Reuters.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr