λίρα Ερντογάν

Σε τροχιά ισχυρής ανάκαμψης έχει μπει το τελευταίο τριήμερο η τουρκική λίρα, με συνολικά κέρδη άνω του 7% από την Δευτέρα.

Η άνοδος ήρθε μετά το επεισοδιακό Σαββατοκύριακο και την παραίτηση του γαμπρού του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, από το υπουργείο Οικονομικών. Η κυβερνητική κρίση ακολουθήθηκε από την απόφαση των ρυθμιστικών αρχών να χαλαρώσουν τους κανόνες για τη συναλλαγή τουρκικών λιρών μέσω παραγώγων, μία κίνηση που εκλαμβάνεται από την επενδυτική κοινότητα ως υποχώρηση του Τούρκου προέδρου.

Financial Times: Οι επενδυτές να είναι επιφυλακτικοί με την λίρα

Ωστόσο, οι Financial Times συνιστούν προσοχή προς τους επενδυτές που ενδεχομένως θέλουν να τοποθετηθούν στην Τουρκία, ακόμη και μετά τις αλλαγές στο πολιτικό προσωπικό.

Όπως σημειώνουν οι FT, οι επενδυτές ελπίζουν ότι η παραίτηση του Αλμπαϊράκ και η τοποθέτηση στη θέση του κεντρικού τραπεζίτη ενός ανθρώπου που επέκρινε επί μακρόν τις επιλογές του αποτελεί μία έμμεση παραδοχή ήττας από τον Ερντογάν. «Οι επενδυτές όμως θα πρέπει να είναι επιφυλακτικοί αναφορικά με το κατά πόσο οι πρόσφατες αλλαγές αποτελούν θεμελιώδη αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης», προειδοποιούν οι FT.

Η οικονομική θεωρία που ακολουθεί πιστά ο Ερντογάν είναι κατά των υψηλών επιτοκίων, γεγονός που σημαίνει ότι θα είναι δύσκολο για το νέο οικονομικό επιτελείο να διαχειριστεί την κατάσταση με αποτελεσματικό τρόπο, τονίζει η εφημερίδα.

Στον απόηχο της χαλάρωσης των περιορισμών στις συναλλαγές με λίρες, της αντικατάστασης του κεντρικού τραπεζίτη και της παραίτησης του υπουργού Οικονομικών, η τουρκική λίρα καταγράφει ράλι τις τελευταίες ημέρες με την ισοτιμία της με το αμερικανικό νόμισμα να υποχωρεί κάτω από το επίπεδο των 8 λιρών/δολάριο.

Η χαλάρωση των περιορισμών

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η ρυθμιστική αρχή, το όριο για τις τράπεζες όταν πωλούν τουρκικές λίρες αυξάνεται στο 5% του μετοχικού τους κεφαλαίου από 2% προηγουμένως, για συναλλαγές διάρκειας 7 ημερών.

Για συναλλαγές 30 ημερών το αντίστοιχο όριο αυξάνεται στο 10% από 5%, ενώ για συναλλαγές διάρκειας ενός έτους αυξάνεται στο 30% από 20%.

Οι περιορισμοί εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά μετά την κρίση του 2018 σε μια προσπάθεια να εμποδιστούν τα πονταρίσματα κατά της τουρκικής λίρας. Όμως με κινήσεις σαν αυτή οι επενδυτές άρχισαν να εγκαταλείπουν την Τουρκία, εκτιμώντας ότι το περιβάλλον δεν είναι φιλικό, με αποτέλεσμα να σημειωθούν μεγάλες εκροές κεφαλαίων μέσα στο 2020.

Πηγή: economico.gr