Ευρώπη βίζες

Δημοσίευμα των Financial Times αποκαλύπτει ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ πρόκειται αυτή την εβδομάδα να υποστηρίξουν την αναστολή της συμφωνίας της Ένωσης με τη Μόσχα για τη διευκόλυνση της έκδοσης αδειών, σε μια προσπάθεια να μειώσουν τις βίζες που εκδίδονται, αφού ορισμένα ανατολικά κράτη μέλη απείλησαν να κλείσουν μονομερώς τα σύνορά τους στους Ρώσους τουρίστες.

Αναστολή της συμφωνίας Ε.Ε. – Ρωσίας για τις βίζες 

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, σε μία πρώτη αντίδραση, οι υπουργοί σχεδιάζουν να δώσουν πολιτική στήριξη στην αναστολή της συμφωνίας ΕΕ-Ρωσίας για τη διευκόλυνση της έκδοσης θεωρήσεων σε μια διήμερη συνάντηση στην Πράγα που αρχίζει την Τρίτη, δήλωσαν στους Financial Times τρεις αξιωματούχοι που συμμετέχουν στις συνομιλίες.

Κάποιες χώρες ζήτησαν συλλογική δράση για να σταματήσουν τους απλούς Ρώσους να ταξιδεύουν στην ΕΕ με τουριστική βίζα, στην τελευταία πρόκληση για το μπλοκ, καθώς προσπαθεί να τιμωρήσει τη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία, διατηρώντας παράλληλα την ενότητα μεταξύ των 27 μελών του.

Χώρες όπως η Τσεχική Δημοκρατία και η Πολωνία σταμάτησαν την έκδοση βίζας σε Ρώσους τουρίστες λίγο αφότου ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την πλήρη εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Αλλά άλλοι συνέχισαν να χορηγούν τα ταξιδιωτικά έγγραφα, επιτρέποντας στους Ρώσους με βίζα να ταξιδεύουν οπουδήποτε στη ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας Σένγκεν.

Δεν υπάρχει συναίνεση 

Ωστόσο, δεν υπάρχει συναίνεση για πρόσθετα μέτρα που θα μπορούσαν να λάβουν οι Βρυξέλλες, τα οποία είτε θα μείωναν τον αριθμό των αδειών της ΕΕ που θα εκδίδονται σε Ρώσους είτε θα σταματούσαν εντελώς την έκδοσή τους, είτε για προτάσεις όπως η επέκταση της όποιας απαγόρευσης σε πολίτες της Λευκορωσίας, η οποία έχει υποστηρίξει την εισβολή του Πούτιν.

«Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα στον ρωσικό πληθυσμό ότι αυτός ο πόλεμος δεν είναι αποδεκτός». Μέρη της συμφωνίας του 2007 σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία κυβερνητικών αξιωματούχων και επιχειρηματιών ανεστάλησαν στα τέλη Φεβρουαρίου.

Μια ευρύτερη αναστολή θα καταργούσε την προνομιακή μεταχείριση για τους Ρώσους όταν υποβάλλουν αίτηση για όλες τις βίζες της ΕΕ, απαιτώντας περισσότερα έγγραφα, καθιστώντας τα πιο ακριβά και αυξάνοντας σημαντικά τον χρόνο αναμονής.

«Θέλουμε να προχωρήσουμε πέρα ​​από την αναστολή της διευκόλυνσης της έκδοσης θεωρήσεων», είπε ένας αξιωματούχος της ΕΕ, προσθέτοντας ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν περισσότερεςαλλαγές μέχρι το τέλος του έτους

. Ωστόσο, δεν υπάρχει συναίνεση σχετικά με πρόσθετα μέτρα που θα μπορούσαν να λάβουν οι Βρυξέλλες τα οποία είτε θα μείωναν τον αριθμό των βίζα της ΕΕ που θα εκδίδονται στους Ρώσους είτε θα σταματήσουν εντελώς την έκδοσή τους, είτε για προτάσεις όπως η επέκταση οποιασδήποτε απαγόρευσης στους πολίτες της Λευκορωσίας, η οποία υποστηρίζει τον Πούτιν.

Η Γερμανία προειδοποιεί για πλήρη απαγόρευση 

Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, έχουν προειδοποιήσει για την πλήρη απαγόρευση. Ο Ζοζέπ Μπορέλ, επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ που θα προεδρεύσει των συνομιλιών της Πράγας, έχει δηλώσει ότι αντιτίθεται στην απαγόρευση όλων των ρωσικών βίζας, λέγοντας ότι το μπλοκ πρέπει να είναι «πιο επιλεκτικό».

Ως εκ τούτου, η Φινλανδία, η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής, που συνορεύουν με τη Ρωσία, πρότειναν να σταματήσουν να επιτρέπουν σε Ρώσους με τουριστικές βίζες να εισέρχονται στα εδάφη τους, επικαλούμενες τις εξαιρέσεις εθνικής ασφάλειας της συμφωνίας Σένγκεν.

Με την αναστολή των αεροπορικών ταξιδιών μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας, πολλοί Ρώσοι τουρίστες χρησιμοποιούν αυτές τις χώρες ως οδό διέλευσης προς άλλους προορισμούς της ΕΕ. Ο Κάγια Κάλλας, πρωθυπουργός της Εσθονίας, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το 30% των Ρώσων που ταξιδεύουν στην ΕΕ το κάνουν μέσω του κράτους της Βαλτικής.

Οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ, οι οποίοι θα συναντηθούν στην Πράγα τη Δευτέρα, θα συζητήσουν επίσης επιλογές για μια πιθανή εκπαιδευτική αποστολή για Ουκρανούς στρατιώτες που θα διευθύνουν οι Βρυξέλλες.

Τα πιθανά εκπαιδευτικά κέντρα, τα οποία ακολουθούν παρόμοια πρωτοβουλία από το Ηνωμένο Βασίλειο αυτό το καλοκαίρι, θα έχουν έδρα σε χώρες της ΕΕ κοντά στην Ουκρανία, δήλωσε ο Μπορέλ την περασμένη εβδομάδα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr