Η Ελληνική οικονομία εξακολουθεί να απολαμβάνει θετικού outlook στην πιστοληπτική αξιολόγηση της, αναφέρει η Fitch Ratings σε ανάλυση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα. Βασικός παράγοντας γι’αυτό είναι η πορεία μείωσης του χρέους της χώρας.

Η αναθεώρηση του outlook στην αξιολόγηση της Ελλάδας σε θετικό αντανακλά:

  • την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και
  • τη συρρίκνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος

Και αυτοί οι παράμετροι “στηρίζουν την ταχύτερη του αναμενόμενου υποχώρηση του χρέους, εν μέσω της αύξησης του κόστους δανεισμού”, σημειώνει ο οίκος σε ανάλυση του (Sovereign Dashboard).

Σημειώνει ταυτόχρονα ότι παρά την πρόσφατη αύξηση, το κόστος δανεισμού παραμένει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα (η απόδοση στο 10ετές μεταξύ 2015 και  2019 ήταν κοντά στο 6,25% ατά μέσο όρο, όπως σημειώνει). 

Χαμηλότερες οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας

Η Fitch Ratings σημειώνει ότι προηγουμένως εκτιμούσε ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες (GFNs) για την Ελλάδα θα κορυφόνονταν το 2023 και θα παρέμεναν κάτω από το 15% του ΑΕΠ. Οι αναθεωρημένες προβλέψεις του οίκου δείχνουν πλέον χαμηλότερες GFNs για τα επόμενα τέσσερα χρόνια (σωρευτικά 4,5% του ΑΕΠ). 

Αυτή η αναθεώρηση αντανακλά επίσης την αποπληρωμή των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και προπληρωμές για το 2022 και το 2023 στις δόσεις του πρώτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδα (Greek Loan Facility), ίσο με το 3,8% του προβλεπόμενου ΑΕΠ.

Η Fitch Ratings σημειώνει ακόμα ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αυξήθηκε απότομα λόγω της πανδημίας και ο λόγος χρέους /ΑΕΠ είναι ο τρίτος υψηλότερος μεταξύ των κρατών που αξιολογεί και περίπου 3,5 φορές το μέσο στην αξιολόγηση ‘BB’.

Το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους παραμένει χαμηλό

Σημειώνει ταυτόχρονα ότι υπάρχουν παράγοντες που στηρίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας. Όπως επισημαίνει, η Fitch Ratings, το μαξιλάρι ρευστότητας της Ελλάδας είναι σημαντικά, ενώ οι ευνοϊκοί όροι σε ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους έχουν ως αποτέλεσμα το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους να είναι χαμηλό και οι προγραμματισμένες αποπληρωμές διαχειρίσιμες. Την ίδια στιγμή, ο μέσος χρόνος ωρίμανσης του ελληνικού χρέους είναι μεταξύ των μεγαλύτερων μεταξύ των κρατών, στα 20,5 χρόνια.

Αυτό θα περιορίσει τον αντίκτυπο από την ενίσχυση των αποδόσεων στα ομόλογα, προσθέτει. Ο λόγος τόκων προς έσοδα είναι πολύ χαμηλότερος από τον μέσο όρο στην αξιολόγηση ‘BB’ και ελαφρώς χαμηλότερος από το μέσο στο ‘BBB’.

Τέλος, η  Fitch Ratings τονίζει ότι η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω της πανδημίας (PEPP) ήταν μια σημαντική πηγή χρηματοοικονομικής ευελιξίας.

Πηγή: economico.gr