Fitch Solutions:

Σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2021 προχωρά και η Fitch Solutions, τονίζοντας πως το 2021 θα αποτελέσει το έτος όπου η χώρα θα σημειώσει την ταχύτερη ανάπτυξη των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, ενώ προβλέπει πως και το 2022 θα είναι ένα πολύ ισχυρό έτος για την ελληνική οικονομία.

Όπως επισημαίνει, προβλέπει πως η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το 2021 θα κινηθεί στο 6,3%, μετά από συρρίκνωση 8,2% το 2020, που αποτελεί και το καλύτερο story ανάπτυξης της χώρας εδώ και 40 τουλάχιστον χρόνια. Η πρόβλεψή της για το 2021 αναθεωρήθηκε από το 6,0% προηγουμένως, μετά την ισχυρή επέκταση της ελληνικής οικονομίας κατά 16,2% σε ετήσια βάση (3,4% σε τριμηνιαία) το β’ τρίμηνο αλλά και το ισχυρό α’ τρίμηνο, κάτι που εντυπωσίασε την αγορά και ξεπέρασε ακόμα και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις.

Η ισχυρή αυτή άνοδος έλαβε στήριξη από τη σημαντική αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης (9,0% ετησίως) και των εξαγωγών (7,1% ετησίως) εν μέσω της χαλάρωσης των περιορισμών στην οικονομία και τον τουρισμό τον Μάιο.

Προσεχώς αναβάθμιση και από την Fitch

Σημειώνεται πως η Fitch Solutions αν και ανήκει στον όμιλο της Fitch, δεν μοιράζεται δεδομένα και εκτιμήσεις με τον οίκο αξιολόγησης Fitch Ratings και αποτελεί ανεξάρτητη εταιρεία αναλύσεων. Ωστόσο και ο οίκος Fitch πριν μερικές μέρες έδωσε… σήμα για αναβάθμιση προσεχώς των εκτιμήσεών του για την ανάπτυξη της Ελλάδας.

Όπως σημείωσαν αναλυτές του οίκου οι τρέχουσες εκτιμήσεις της Fitch για την Ελλάδα είναι για ανάπτυξη 4,3% το 2021 και 5,3% το 2022 αλλά “είναι πιθανό να αναβαθμιστούν τις αμέσως επόμενες εβδομάδες” καθώς η πορεία της οικονομικής δραστηριότητας είναι τελικά πολύ πιο ισχυρή από ό,τι αναμενόταν και αυτό συμπεριλαμβάνει την πορεία του τουρισμού και της αγοράς εργασίας αλλά και την ανθεκτικότητα που παρουσιάζει η αγορά ακινήτων.

Η Fitch Solutions αναμένει ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της ιδιωτικής κατανάλωσης και των εξαγωγών θα παραμείνουν ισχυροί για το υπόλοιπο του 2021, συμβάλλοντας κατά 3,5% και 5,8% αντίστοιχα στο πραγματικό ΑΕΠ. Η εξέλιξη της εκστρατείας εμβολιασμού της Ελλάδας – με το μερίδιο του πληθυσμού που έχει λάβει δύο δόσεις εμβολίων να έχει αυξηθεί από 9,1% στα τέλη Απριλίου σε 56,8% στα μέσα Σεπτεμβρίου – επέτρεψε στην κυβέρνηση να χαλαρώσει όλο και περισσότερο τους περιορισμούς.

Οι δείκτες υψηλής συχνότητας δείχνουν ότι οι καταναλωτές επιστρέφουν όλο και περισσότερο σε χώρους λιανικού εμπορίου και αναψυχή, όπως επισημαίνει. Η βασική προσδοκία της Fitch Solutions είναι οι πολιτικές που σχετίζονται με την πανδημία θα παραμείνουν πιο χαλαρές από ό,τι ήταν στο διάστημα μεταξύ του δ’ τριμήνου του 2020 και του α’ τριμήνου του 2021, διευκολύνοντας την απελευθέρωση της συσσωρευμένης ζήτησης.

Η ανάκαμψη του τουρισμού

Παράλληλα, όπως επισημάνει, η ανάκαμψη του τουρισμού σε σχέση με το 2020 – αν και ακόμα κάτω από τα επίπεδα πριν από την πανδημία – θα προσφέρει επίσης στήριξη στην  ανάπτυξη του 2021. Πριν από τον Μάιο του 2021, ο εισερχόμενος τουρισμός ήταν πολύ περιορισμένος λόγω περιορισμών στον αριθμό των χωρών από τις οποίες επιτρεπόταν η είσοδος των τουριστών στην Ελλάδα.

Τα χρόνια πριν από την πανδημία, η περίοδος Ιουλίου-Αυγούστου αντιπροσώπευε συνήθως το 40% των εσόδων από τον τουρισμό. Ως εκ τούτου, με τα αυξημένα ποσοστά εμβολιασμού στην Ελλάδα και στις κύριες χώρες τουρισμού της χώρας, παράλληλα με την υιοθέτηση του ψηφιακού πιστοποιητικού, η Fitch Solutions αναμένει ότι η αύξηση του τουρισμού και εξαγωγών υπηρεσιών το τρίτο τρίμηνο θα σημειώσει αξιοσημείωτη αύξηση σε σχέση με το 2020.

Επιπλέον, με τον τουρισμό που απασχολεί πάνω από το ένα τέταρτο του εργατικού πληθυσμού, η ανάκαμψη του τομέα θα ενισχύσει περαιτέρω το εισόδημα και την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών το 2021. Ωστόσο, τα τουριστικά κέρδη θα παραμείνουν περιορισμένα βραχυπρόθεσμα λόγω της συνεχούς αβεβαιότητας γύρω από την Covid-19, ενώ ορισμένες χώρες εξακολουθούν να απαιτούν από τους ταξιδιώτες να απομονώνονται όταν επιστρέφουν από την Ελλάδα.

Ανοδος και στις εξαγωγές

Η ανάκαμψη των εξωτερικών μακροοικονομικών συνθηκών θα στηρίξει επίσης τις εξαγωγές αγαθών τα επόμενα τρίμηνα, όπως επισημαίνει. Συγκεκριμένα, εκτιμά πως η χαλάρωση των περιορισμών που σχετίζονται με την πανδημία και η αυξανόμενη ζήτηση πετρελαίου και κεφαλαιουχικών αγαθών στους μεγάλους ευρωπαϊκούς εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας θα υποστηρίξουν τις εξαγωγές τα επόμενα τρίμηνα.

Παράλληλα αναμένει ότι οι επενδύσεις θα σημειώσουν σημαντική ανάκαμψη επίσης το 2021, συμβάλλοντας κατά 1% στην ανάπτυξη του ΑΕΠ. Η αυξημένη εγχώρια και εξωτερική ζήτηση θα ωθήσουν την αύξηση των δαπανών από τις ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ θα βελτιώσουν τις ταμειακές τους ροές, τη στιγμή που και οι εισροές από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης θα αυξάνονται.

Το 2022, έχοντας επιστρέψει πλέον στα προ πανδημίας επίπεδα, η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμούς της τάξης του 4,3%. Η ιδιωτική κατανάλωση θα υποστηριχθεί από την περαιτέρω χαλάρωση της εγχώριας ζήτησης καθώς και με την εφαρμογή των φορολογικών περικοπών.

Η ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας παράλληλα με τη μείωση του φόρου εταιρειών από 24% σε 22% το 2022 θα δώσει επίσης κίνητρα για μεγαλύτερες ιδιωτικές επενδύσεις, ενώ οι δημόσιες επενδύσεις στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης, ενισχύουν δυναμική. Επίσης, όπως εκτιμά η Fitch Solutions, Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών θα σημειώσουν περαιτέρω κέρδη καθώς οι αφίξεις τουριστών και η εξωτερική ζήτηση για αγαθά θα ανακάμψουν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr