Τον κίνδυνο η τουρκική πολεμική αεροπορία να βρεθεί σε αδιέξοδο όσον αφορά στην ανενέωση του στόλου των μαχητικών της και εν τέλει να υποχρεωθεί να συντηρεί γερασμένα και ξεπερασμένης τεχνολογίας αεροσκάφη υπογραμμίζει αναλυτής στο Forbes, κάνοντας, μάλιστα, παραλληλισμό με την πολεμική αεροπορία του Ιράν.

Συγκεκριμένα, το άρθρο του περιοδικού επισημαίνει ότι η αγορά των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400 που προκάλεσει την αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των stealth μαχητικών αεροσκαφών F-35 και έφερε αμερικανικές κυρώσεις την Άγκυρα, αναμένεται να προκαλέσει περισσότερη ζημιά στο μέλλον.

Δεν αναβαθμίζονται τα F-16

Ειδικότερα, η Τουρκία θα δυσκολευτεί να πάρει βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αναβάθμιση του μεγάλου στόλου των μαχητικών αεροσκαφών F-16 που διαθέτει, σε ό,τι αφορά την προμήθεια ανταλλακτικών και προγραμμάτων αναβάθμισης. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία έχει ήδη αποθηκεύσει αρκετά ανταλλακτικά πριν από την παράδοση των S-400.

Ωστόσο ο αναλυτής τονίζει ότι τα υφιστάμενα περίπου 200 F-16 της Τουρκίας μετά από 10-15 χρόνια θα πρέπει να αποσυρθούν (ειδικά τα μαχητικά τύπου Block 30) αν δεν αναβαθμιστούν στην έκδοση Viper. Στο πλαίσιο αυτό -και αν οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση επιδεινωθούν κι άλλο- η Άγκυρα ίσως αναζητήσει να αγοράσει μαχητικά από τη Ρωσία. Ωστόσο, το Su-57, το stealth μαχητικό 5ης γενιάς της χώρας θα αργήσει να εξαχθεί σε σημαντικούς αριθμούς.

Το παράδειγμα του Ιράν

Και κάπου εδώ μπαίνει και η σύγκριση με το Ιράν, που στη δεκαετία του 1970 αγόρας από τις ΗΠΑ έναν τεράστιο αριθμό μαχητικών τύπου F-14 Tomcat, F-4 και F-5 Tiger II. Ωστόσο, η ανατροπή του Σάχη το 1979 και το επακόλουθο εμπάργκο όπλων κατά του Ιράν υποχρέωσαν την Τεχεράνη να διατηρήσει σε πτητική ικανότητα τα αεροσκάφη αυτά, ακόμα και κανιβαλίζοντας κάποια χαλασμένα μαχητικά για ανταλλακτικά.

Σήμερα, η πολεμική αεροπορία του Ιράν χρησιμοποιεί ακόμα τα γερασμένα F-14 και F-4, παρότι αγόρασε και ρωσικά MiG-29, όχι για να αντικαταστήσει τα παλιά μαχητικά αλλά για να τα ενισχύσει με κάποια πιο καινούργια.’

Ο αναλυτής του Forbes εκτιμά ότι μπορεί η Τουρκία να βρεθεί στην ίδια θέση, δηλαδή, αν οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ δεν βελτιωθούν -κάτι που προς το παρόν μοιάζει δύσκολο- να υποχρεωθεί να συντηρεί γερασμένα F-16 ως ραχοκοκκαλιά της πολεμικής της αεροπορίας, ακόμα κι αν τελικά αποκτήσει κάποια μαχητικά γενιάς 4,5, όπως τα ρωσικά Su-35.

Πηγή: economico.gr