Φόρος χρυσού Τουρκία

Φόρο χρυσού ετοιμάζεται να επιβάλει η κυβέρνηση Ερντογάν, σε μια ακόμη κίνηση που εκπέμπει πανικό για την τροχιά κατάρρευσης στην οποία βρίσκεται η τουρκική οικονομία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Sözcü, η τουρκική κυβέρνηση έχει ήδη έτοιμο σχέδιο με το οποίο θα απαιτήσει από όλα τα κοσμηματοπωλεία να καταθέσουν χρυσό σε κρατικές τράπεζες για να συγκεντρωθούν επιπλέον κεφάλαια για την οικονομία και να στηριχθούν τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας.

“Φόρος” 500 γραμμαρίων χρυσού σε κάθε κοσμηματοπωλείο

Κάθε κοσμηματοπώλης θα καταθέσει 500 γραμμάρια χρυσού στις τράπεζες, αναφέρει το ρεπορτάζ της Sözcü, που επικαλείται σχέδιο κανονισμού που εκπόνησε το Υπουργείο Εμπορίου.

Ο συνολικός χρυσός που θα συλλεχθεί  θα είναι περίπου 20 τόνοι και θα αξίζει περίπου 8,4 δισεκατομμύρια λίρες (1,1 δισεκατομμύρια δολάρια), αναφέρει.

“Επιστέφουμε στο χαράτσι της οθωμανικής εποχής”

Οι ιδιοκτήτες κοσμηματοπωλείων έχουν εξεγερθεί από την πρόταση, γράφει η εφημερίδα, ενώ θύελλα έχει ξεσηκωθεί και από την αντιπολίτευση: “Ο κανονισμός μοιάζει με τους φόρους που επιβλήθηκαν κατά την οθωμανική εποχή”, δήλωσε ο Özcan Aygun, βουλευτής του αντιπολιτευόμενου κόμματος CHP.

Οι εταιρείες δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον χρυσό, ο οποίος θα κατατεθεί ως εγγύηση, αλλά μπορούν να κερδίσουν τόκους από αυτόν, γράφει η  Sözcü.

«Ελπίζω ότι θα το διορθώσουν, πρέπει να βρούμε μία λύση», δήλωσε ο Hasan Çavuşculu, ο οποίος είναι επικεφαλής της ένωσης κοσμηματοπωλείων στην  Άγκυρα, σύμφωνα με την εφημερίδα. “Πιθανότατα η κυβέρνηση θα ακυρώσει το σχέδιο”, είπε ίδιος.

Στην Τουρκία υπάρχουν περίπου 40.000 κοσμηματοπωλεία.

Πηγή: economico.gr