φορολογικά πιστοποιητικά

Φορολογικά πιστοποιητικά θα χορηγεί το υπουργείο Οικονομικών σε «καθαρές» επιχειρήσεις και επαγγελματίες ούτως ώστε να λαμβάνουν αυτόματα και χωρίς ελέγχους την επιστροφές φόρων που δικαιούνται.

Πρόκειται για ένα νέο σχέδιο που δρομολογεί το υπουργείο, σε συνδυασμό με τη νέα και αυτοματοποιημένη διαδικασία πίστωσης των ποσών αυτών στους δικαιούχους που «τρέχει» η Ανεξάρτητη Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με χρηματοδότηση και από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Απεμπλοκή των συνεπών φορολογούμενων από τη γραφειοκρατία

Στόχος των δύο αυτών παρεμβάσεων είναι η απεμπλοκή των συνεπών φορολογουμένων από τους απαρχαιωμένους και γραφειοκρατικούς ελέγχους που επιβάλλονται κάθε φορά που δημιουργείται δικαίωμα επιστροφής φόρου!

Η έκδοση των φορολογικών πιστοποιητικών και η ένταξη τους στη λίστα των «εξπρές επιστροφών» θα γίνεται εφόσον δεν εντοπίζονται φορολογικά παραπτώματα και δεν υπάρχουν ενδείξεις για συμμετοχή σε απάτες.

Για όλους αυτούς θα ξεκλειδώνουν άμεσα και κατά προτεραιότητα οι επιστροφές φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ που δικαιούνται, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους που θα πρέπει περιμένουν πολλούς μήνες για να λάβουν την επιστροφή.

Οι προϋποθέσεις 

Συγκεκριμένα, τα φορολογικά πιστοποιητικά θα χορηγούνται σε επιχειρήσεις που:

  •  Εχουν ελεγχθεί για τουλάχιστον τρεις φορολογικές περιόδους και το σύνολο των επιστραφέντων κατόπιν ελέγχων ποσών δεν διαφέρει από το συνολικά αιτούμενο ποσό σε ποσοστό άνω 5%.
  • Δεν έχουν υποπέσει σε φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις.
  • Δεν χαρακτηρίζονται ως ύποπτες για συμμετοχή σε απάτη που αφορά τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές, κατόπιν εφαρμογής κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου, τα οποία εξετάζονται σε κεντρικό επίπεδο αποκλειστικά και δεν δημοσιοποιούνται.

Το αυτοματοποιημένο σύστημα επιστροφής του ΦΠΑ αποτελεί έργο που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Οπως αναφέρεται στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2022, η Αρχή θα απλουστεύσει τις διοικητικές διαδικασίες των επιστροφών ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις μέσω της εφαρμογής αυτοματοποιημένων διαδικασιών επιστροφών, της ηλεκτρονικής υποβολής και της διευκόλυνσης της διαδικασίας ανάλυσης κινδύνου για τις αιτήσεις επιστροφής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr