Καθώς η… κλεψύδρα αδειάζει για το τέλος της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων περίπου 600.000 φορολογούμενοι δεν έχουν ακόμα υποβάλει δήλωση.

Τα πρώτα στοιχεία

Η προθεσμία εκπνέει το μεσημέρι της 31ης Αυγούστου και προκειμένου να προλάβουν οι φορολογούμενοι την προθεσμία θα πρέπει μέχρι τότε να υποβάλλονται περίπου 40.000 δηλώσεις την ημέρα. Με τα υπάρχοντα στοιχεία από τις υποβληθείσες δηλώσεις, προκύπτει ότι σχεδόν ένας στους δύο φορολογούμενους έχει μηδενικό εκκαθαριστικό, οι επτά στους δέκα δεν θα πληρώσουν επιπλέον φόρο, κάτι που σημαίνει ότι το χέρι στην τσέπη θα βάλει ένας στους τρεις με την πληρωμή επιπλέον φόρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκείνοι που θα έχουν υποβάλλει τη δήλωση μέχρι το μεσημέρι της 31ης Αυγούστου και παράλληλα έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό θα πρέπει να πληρώσουν διπλή δόση (αυτή του Αυγούστου αλλά και τη δόση του Ιουλίου). Σε ό,τι αφορά την έκπτωση του 3%, αυτή έχει πάψει να ισχύει για εκείνους που δεν υπέβαλαν τη δήλωση τους μέχρι τα τέλη Ιουλίου, ενώ η τελευταία δόση θα καταβληθεί στα τέλη Φεβρουαρίου του 2024.

Πιο αναλυτικά και ως τώρα, επιστροφή φόρου προκύπτει για το 16,27% των φορολογικών δηλώσεων με το μέσο ποσό της επιστροφής να ανέρχεται σε 353 ευρώ. Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ επιστροφή φόρου δικαιούνται 1.085.757 φορολογούμενοι εκ των οποίων οι 674.360 έχουν ήδη λάβει την επιστροφή και συγκεκριμένα τους έχουν πιστωθεί συνολικά 161 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, όσοι δεν έχουν οφειλές στο δημόσιο ή τον ΕΦΚΑ και ποσά για συμψηφισμούς λαμβάνουν άμεσα την επιστροφή φόρου που δικαιούνται.

Πόσοι και πώς θα πληρώσουν 

Το 35,57% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 2.101.984 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 3,05 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 1.453 ευρώ.

Για όσους φορολογούμενους προκύψει χρεωστικό εκκαθαριστικό έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το φόρο με διάφορους τρόπους και σε περισσότερες από 8 δόσεις που παρέχει το υπουργείο Οικονομικών. Η νομοθεσία παρέχει τη δυνατότητα στους οφειλέτες του δημοσίου να κάνουν χρήση της πάγιας ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών.

Η πάγια ρύθμιση προσφέρει έως 24 έντοκες δόσεις. Το επιτόκιο φτάνει στο 4,5% για τις 12 δόσεις και πάνω από το 6% για τις 24 δόσεις. Για την ένταξη στη ρύθμιση δεν πρέπει να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της οφειλής του εκκαθαριστικού. Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί ηλεκτρονικά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση. Όσοι, πάλι, έχουν πιστωτική κάρτα και διαθέσιμο όριο μπορούν να εξοφλήσουν τον φόρο έως και 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr