φορολογικές δηλώσεις

Σημαντικές αλλαγές σε σχέση με την αντίστοιχη φετινή σε μια περίοδο επιστροφής στην κανονικότητα θα έχουν από το 2022 οι φορολογικές δηλώσεις.

Ποιες είναι οι αλλαγές που δρομολογούνται 

Πρώτον, θα ενεργοποιηθεί εκ νέου το πρόστιμο για την μη διενέργεια ηλεκτρονικών πληρωμών που να αντιστοιχούν στο 30% του δηλωθέντος εισοδήματος.

Δεύτερον, δεν θα υπάρχει απαλλαγή από τα τεκμήρια διαβίωσης καθώς το 2021 δεν είχε τις μαζικές αναστολές συμβάσεων εργασίας του 2020.

Συγκεκριμένες περιπτώσεις συγκεκριμένων κλάδων που βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα και φέτος, θα αντιμετωπιστούν κατά περίπτωση.

Τρίτον, κρίνεται εξαιρετικά αμφίβολη η διατήρηση της έκπτωσης φόρου για την εφάπαξ πληρωμή του φόρου εισοδήματος (σ.σ ήταν και αυτό ένα από τα έκτακτα μέτρα που ενεργοποιήθηκαν λόγω πανδημίας) και τέταρτον θα αλλάξει όλο το χρονοδιάγραμμα.

Ο στόχος του ΥΠΟΚ 

Στόχος είναι η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων να ξεκινήσει πολύ νωρίτερα (ιδανικά από τον Μάιο ή τον Ιούνιο να έχουμε αρχίσει να πληρώνουμε και τον φόρο) ώστε να μπορέσουν οι φορολογούμενοι με τα χρεωστικά εκκαθαριστικά να πληρώσουν τον φόρο σε 8 έως 10 άτοκες μηνιαίες δόσεις ακόμη και αν δεν διαθέτουν πιστωτικές κάρτες με επαρκές υπόλοιπο.

Η χρονιά κλείνει με πολύ μεγάλη αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών όχι μόνο συγκριτικά με το 2020 αλλά και συγκριτικά με το 2019. Έτσι, το οικονομικό επιτελείο κρίνει ότι δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος να παραμείνουν και μέσα στο 2022 «παγωμένα» τα πρόστιμα για την μη διενέργεια ηλεκτρονικών πληρωμών.

Για τις ηλεκτρονικές πληρωμές 

Υπενθυμίζεται ότι το εισόδημα είναι 30.000 ευρώ και οι ηλεκτρονικές πληρωμές 8000 ευρώ αντί για 9000 ευρώ που είναι το 30% του εισοδήματος, ο φορολογούμενος πληρώνει πρόστιμο 22% επί της διαφοράς που λείπει δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση 220 ευρώ.

Τα κίνητρα για την πραγματοποίηση ακόμη περισσότερων ηλεκτρονικών πληρωμών, θα εφαρμοστούν για τις συναλλαγές που θα γίνουν από το 2022 και μετά και δεν θα «φανούν» στις φορολογικές δηλώσεις του 2022 οι οποίες και αφορούν στα εισοδήματα του 2021.

Για τα τεκμήρια διαβίωσης 

Κανονικά θα ισχύσουν το 2022 και τα τεκμήρια διαβίωσης καθώς κρίνεται απαραίτητο να επανέλθει η πίεση ώστε να εμφανιστούν τα πραγματικά εισοδήματα των φορολογουμένων. Παρά την αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών το 2021, κρίνεται ότι η πανδημία συνέβαλε στο να «φουσκώσουν» και οι μαύρες συναλλαγές.

Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα των φορολογικών δηλώσεων, το 2022 θα επιδιωχθεί να γίνουν όλα πολύ νωρίτερα σε σχέση με το 2021.

Και να ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και να συγκεντρωθούν τα στοιχεία για τα εισοδήματα από τον ιδιωτικό τομέα αλλά και να λήξει η διαδικασία υποβολής έως και τρεις μήνες νωρίτερα συγκριτικά με φέτος ώστε να υπάρξει και το περιθώριο να αυξηθούν οι μηνιαίες δόσεις πληρωμής του φόρου.

Περισσότερες δόσεις αποπληρωμής 

Περισσότερες δόσεις σημαίνει ότι ένα μέρος του φόρου εισοδήματος θα καταβληθεί μέσα στο α’ εξάμηνο ώστε να αποσυμφορηθεί με αυτό τον τρόπο και η υπερ-συσσώρευση βαρών μέσα στο β’ εξάμηνο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr