Καθησυχαστικοί εμφανίστηκαν οι επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών για το τραπεζικό σύστημα και την τραπεζική κρίση.

Ο CEO της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, δήλωσε ότι το πρόβλημα των κόκκινων δανείων έχει εξαφανιστεί από τον ορίζοντα, καθώς από το 50% όπου αναλογούσαν τα NPEs στα δανειακά χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών, σήμερα ανέρχονται σε μερικά εκατομμύρια ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την πρόσφατη αναταραχή στον διεθνή χρηματοπιστωτικό κλάδο, ο επικεφαλής της Eurobank Φωκίων Καραβίας είπε ότι είναι αρκετά απίθανο να δούμε μια νέα Credit Suisse στην ευρωζώνη, ενώ ανέφερε πως θεωρεί πολύ μικρές τις πιθανότητες για κατάρρευση τράπεζας στην Ελλάδα.

Ο λόγος όπου εδράζεται η πεποίθηση αυτή είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, το ισχυρό εποπτικό πλαίσιο που διέπει τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, καθώς και το πολύ ισχυρό πλαίσιο παροχής ρευστότητας.

Ο ίδιος προέβλεψε, πάντως, επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης εφέτος σε σύγκριση με τους ισχυρούς ρυθμούς του 2021 και του 2022 εξαιτίας της πρόωρης αποπληρωμής των δανείων, ως αποτέλεσμα της επιθετικής νομισματικής σύσφιξης των προηγούμενων μηνών, μια τάση που έχει γίνει ιδιαίτερα ορατή το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Ο κ. Μυλωνάς, συμφώνησε με την εκτίμηση αυτή, διευκρινίζοντας πάντως ότι πιστωτική επέκταση θα υπάρξει και εφέτος, ενδεχομένως σε μικρότερο ίσως βαθμό. Ο ίδιος επισήμανε ότι, παρά τις διεθνείς αβεβαιότητες, ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα παραμένει υψηλός και υπερβαίνει τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, βλέποντας αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,2% έως 2,5% ή και υψηλότερα για το τρέχον έτος.

Η παρέμβαση του κ. Καραβία

Την εκτίμηση ότι αυτό που συμβαίνει στις ΗΠΑ η συνέβη στην Credit Suisse είναι μάλλον απίθανο να συμβεί στην Ευρώπη και είναι ακόμη χαμηλότερη η πιθανότητα να δούμε κάτι τέτοιο στην Ελλάδα, διατύπωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank.

Μιλώντας για τις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο ο κ.Καραβίας είπε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα υψηλότερα επιτόκια αποτελούν ευκαιρία για τις τράπεζες, καθώς ενισχύονται τα καθαρά έσοδα από τόκους (Net Interest Income – NII). Μία απότομη αύξηση επιτοκίων δημιουργεί επίσης κινδύνους. Η κύρια δυσμενής επίπτωση των υψηλών επιτοκίων μπορεί να αφορά στην ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών. Τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, υπάρχουν ανησυχίες για τα χαρτοφυλάκια δανείων που σχετίζονται με εμπορικά ακίνητα (CRE – Commercial Real Estate). Εκτιμάται ότι στο τέλος του 2022 η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών σε εμπορικά ακίνητα (CRE) ανέρχονταν κατά μέσο όρο στο 8% των δανειακών τους χαρτοφυλακίων. Τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 18% για τις μεγάλης και 36% για τις μεσαίας κεφαλαιοποίησης αμερικανικές τράπεζες. Μια επιπλέον εστία προβληματισμού είναι τα δάνεια με μόχλευση (leverage loans), δηλαδή επιπρόσθετα δάνεια που δίνονται σε ιδιώτες και επιχειρήσεις που έχουν ήδη σημαντική έκθεση σε δανεισμό ή έχουν ιστορικό χαμηλής πιστωτικής αξιολόγησης. Για τις περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες, η έκθεση σε δάνεια αυτής της κατηγορίας είναι αμελητέα. Υπάρχουν, ωστόσο, μερικές τράπεζες για τις οποίες τέτοιου είδους δάνεια αντιστοιχούν στο 10% – 20% της αξίας του χαρτοφυλακίου τους. Επιπρόσθετα, στην Ευρώπη, τα χαρτοφυλάκια με υψηλό ποσοστό ενυπόθηκων δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά, είπε ο κ.Καραβίας.

Παρόλα αυτά, όπως είπε ο κ. Καραβίας, στην Ελλάδα δεν έχουμε ενδείξεις σημαντικής επιδείνωσης του ενεργητικού των τραπεζών. Η έκθεση σε δάνεια CRE είναι ελάχιστη, καθώς η Ελλάδα δεν ακολούθησε την υπόλοιπη Ευρώπη στην έκρηξη του Real Estate την τελευταία δεκαετία, εξαιτίας της εγχώριας δεκαετούς οικονομικής κρίσης. Η έκθεση σε δάνεια άμεσης μόχλευσης (outright leverage loans) είναι επίσης πολύ περιορισμένη ενώ και τα χαρτοφυλάκια ενυπόθηκων δανείων παρουσιάζουν ανθεκτικότητα, μέχρι στιγμής. Πρόσφατα πήραμε δύο σημαντικά θετικά μέτρα ως ελληνικές τράπεζες.

Επενδύσεις

Όπως ανέφερε ο κ.Καραβίας, η αύξηση των επενδύσεων έχει τεράστια σημασία για την ελληνική οικονομία. Δεν είναι η κατανάλωση που θα γεφυρώσει το κενό που υπάρχει μεταξύ της Ελλάδα και της ευρωζώνης, αλλά οι επενδύσεις. Ως τραπεζικό σύστημα έχουμε καθήκον να διευκολύνουμε τις επενδύσεις και όντως εάν κάποιος δει όλα τα βασικά έργα υποδομών στην Ελλάδα αυτά χρηματοδοτούνται από τις ελληνικές τράπεζες. Όλα τα βασικά έργα για την πράσινη μετάβαση ή τον ψηφιακό μετασχηματισμό επίσης χρηματοδοτούνται από ελληνικές τράπεζες. Οι ‘Αμεσες Ξένες Επενδύσεις που κινήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ τόσο το 2021 όσο και το 2022 διευκολύνονται μέσω της χρηματοδότησης από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Είμαστε σε πάρα πολύ καλή θέση για να προωθήσουμε τον επενδυτικό κύκλο στη χώρα μας και αυτό είναι τεράστιας σημασίας για την ανάπτυξη της οικονομίας τα επόμενα πέντε χρόνια. Οι ξένες εταιρείες που έρχονται βασίζονται αν όχι πλήρως σε πολύ μεγάλο βαθμό στις ελληνικές τράπεζες, πρόσθεσε.

Οι δύο τραπεζίτες αναφέρθηκαν, τέλος, στην προοπτική περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ, με τον κ. Καραβία να αναφέρει πως δεν θα εκπλαγεί αν η ΕΚΤ μειώσει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, κατά 25 αντί για 50 μονάδες βάσης, ώστε να αφήσει περισσότερες επιλογές στο τραπέζι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr