Τσίπρας Πολυτεχνείο

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό βάζει η εντολή για έρευνα που  έδωσε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, μετά από σχετική αναφορά του δικηγόρου Φαήλου Κρανιδιώτη για την παρουσία των τριών πολιτικών αρχηγών, Αλέξη Τσίπρα, Δημήτρη Κουτσούμπα και Γιάνη Βαρουφάκη στο κέντρο της Αθήνας στο πλαίσιο του εορτασμού για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Και αυτό, διότι μετά την πρωτοβουλία του κ. Κρανιδιώτη, η υπόθεση θα πάρει τον δρόμο που οδηγεί στη βουλή με το ερώτημα της άρσης ασυλίας των τριών πολιτικών αρχηγών.

Και το ζήτημα στο οποίο θα κληθεί να τοποθετηθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι πως θα χειριστεί μία τέτοια υπόθεση, η εξέλιξη της οποίας πυροδοτείται από ένα πρώην στέλεχος της παράταξης, με ακροδεξιό προφίλ, όπως αυτό του κ. Κρανιδιώτη. Αν δώσει το πράσινο φως για άρση της ασυλίας του, θα είναι σα να ταυτίζεται με ακροδεξιές αντιλήψεις. Αν όχι, τότε θα δεχθεί κριτική από την δεξιά πτέρυγα του κόμματος.

Η άρση ασυλίας 

Η Εισαγγελία, εκ του νόμου, όπως είχε υποχρέωση με βάση την αναφορά έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνηθεί αν κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου τελέστηκαν αξιόποινες πράξεις από τους Αλέξη Τσίπρα, Δημήτρη Κουτσούμπα και Γιάνη Βαρουφάκη.

Στο πλαίσιο της έρευνας την οποία θα διενεργήσει η Κρατική Ασφάλεια θα εξεταστεί μεταξύ άλλων αν έχουν τελεστεί, κατά περίπτωση, τα αδικήματα της παραβίασης των μέτρων κατά του κοροναϊού και της διέγερσης σε ανυπακοή.

Η δικογραφία λόγω της αναφοράς σε πολιτικά πρόσωπα αναμένεται να διαβιβαστεί στη Βουλή που έχει και την αποκλειστική αρμοδιότητα λόγω της ιδιότητας των προσώπων που περιλαμβάνονται στην αναφορά.

Σημειώνεται τέλος ότι αυτή είναι η τρίτη δικογραφία που σχηματίζεται για συγκεντρώσεις και επεισόδια που έλαβαν χώρα κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Έντονη αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάζοντας την παραγγελία από την εισαγγελία Πρωτοδικών, για διενέργεια έρευνα για τυχόν αδικήματα των τριών πολιτικών αρχηγών κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «η σοβαρότητα της κατάστασης όμως δεν επιτρέπει γέλια».

Υποστηρίζει δε πως «η κυβέρνηση με την αυταρχική της στάση έχει ανοίξει τον δρόμο σε περιφερόμενους ακροδεξιούς, να μηνύουν τους πολιτικούς αρχηγούς τριών κοινοβουλευτικών κομμάτων».

«Η σοβαρότητα της κατάστασης απαιτεί προσοχή από όλους μας, και από τους λειτουργούς της δικαιοσύνης, για να μην διολισθήσουμε σε πρακτικές που ακυρώνουν το δημοκρατικό και φιλελεύθερο χαρακτήρα του πολιτεύματος», καταλήγει στην ανακοίνωσή του, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΚΚΕ : Βαρύτατα εκτεθειμένη η κυβέρνηση 

Ως την επόμενη πράξη «πράξη στο κρεσέντο του κυβερνητικού αυταρχισμού και των απαράδεκτων απαγορεύσεων» χαρακτηρίζει το ΚΚΕ την παρέμβαση
παρέμβαση Εισαγγελέα, σχετικά με την παρουσία πολιτικών αρχηγών στους συμβολικούς εορτασμούς για το Πολυτεχνείο.

«Μάλιστα, η παρέμβαση αυτή ήρθε, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από καταγγελία γνωστών ακροδεξιών στοιχείων, ενώ η έρευνα θα γίνει απ’ την Κρατική Ασφάλεια», αναφέρει το ΚΚΕ.

Προσθέτει ότι η κυβέρνηση είναι για μια ακόμα φορά βαρύτατα εκτεθειμένη και πως «καμιά εισαγγελική παρέμβαση και καμιά απαγόρευση δεν πρόκειται να “βάλει στο γύψο” τη λαϊκή διεκδίκηση και τους αγώνες για τις σύγχρονες ανάγκες μας».

ΜΕΡΑ25 :Σπρώχνουν την χώρα στον πάτο του νεοχουντισμού

Σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ 25 σχολιάζει πως «είναι σαφές ότι η Δεξιά δεν επανήλθε με σχέδιο να σβήσει για πάντα την περίοδο μετά το ’15, αλλά την περίοδο μετά το ’74».

«Η Εισαγγελία καλεί πολιτικούς αρχηγούς “δι’ υπόθεσίν τους”. Η χωροφ… η αστυνομία παρεμποδίζει την ελεύθερη κίνηση βουλευτών. Άρματα μάχης παρελαύνουν στην πρόσοψη του Κοινοβουλίου. Η χωροφ… η αστυνομία θα ψάχνει πόρτα-πόρτα εάν οι πολίτες συμμορφώνονται “προς τας υποδείξεις”».

Πηγή: economico.gr