πετρέλαιο θέρμανσης

Ανοίγει την Παρασκευή η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης και οι καταναλωτές θα βρεθούν μπροστά σε δραματική αύξηση της τιμής του, η οποία, στο καλό σενάρια θα είναι της τάξης του 35%, ενώ στο κακό η άνοδος μπορεί να φτάσει -ή και να ξεπεράσει- το +50%.

Ανατιμήσεις και ειδικός φόρος κατανάλωσης εκτινάσσουν τις τιμές

Το μεγάλο «αγκάθι», και φέτος, είναι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης. Ένας φόρος που σε συνδυασμό με το διεθνές κύμα ανατιμήσεων δημιουργεί ένα «κοκτέιλ» εκρηκτικό.

Το πετρέλαιο θέρμανσης ξεκίνησε πέρυσι με τιμή τα 77 λεπτά. Φέτος, το «παιχνίδι» θα είναι πολύ διαφορετικό. Οι εκτιμήσεις των εμπόρων – χωρίς πάντως κανείς να μπορεί να εκφράσει βεβαιότητα είναι ότι η τιμή διάθεσης θα υπερβεί το 1,10 στην Αττική, πιθανότατα θα ξεκινήσει από  1,15.

Οι εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών είναι ακόμα πιο ανησυχητικές. «Βάσει των τελευταίων τιμών πωλήσεων από τα διυλιστήρια, για την Αττική ξεκινάμε από το 1,140. Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε αύξηση 10 με 11 ευρώ τη μέρα. Δηλαδή, συνολικά, 50 ευρώ πάνω. Οπότε, αν μέχρι την προσεχή Παρασκευή ακριβύνει κατά 30 ευρώ, θα είναι στο 1,170» σημειώνει ο κ. Κιούσης.

Αυτό το 1,140 με 1,170 είναι η βάση για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, ίσως και για την Αλεξανδρούπολη που έχει εγκαταστάσεις. «Για την υπόλοιπη Ελλάδα, δηλαδή την Περιφέρεια, μιλάμε για ένα 10% πάνω και για τα νησιά +20%. Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει μέχρι την Παρασκευή. Δεν αποκλείεται να ξεκινήσουμε από το 1,20» προσθέτει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος.

Αύξηση της τάξης του 49%

Με το σενάριο του 1,15 στην τιμή εκκίνησης τότε μιλάμε για αύξηση της τάξης του 49% -από τα 70 λεπτά πέρυσι. Αν η τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινήσει από το 1,20, τότε θα πρόκειται για αύξηση του 55% από τις περυσινές τιμές διάθεσης.

Τι θα ισχύσει με το επίδομα θέρμανσης

Βάσει των μέτρων που ανακοινώθηκαν προ ημερών, το ύψος του επιδόματος θέρμανσης αυξάνεται για μια μέση οικογένεια με δύο παιδιά κατά 59%. Η αύξηση κυμαίνεται από 36% για τα νοικοκυριά χωρίς τέκνα, μέχρι 68% για νοικοκυριά με 3 τέκνα.

Αναλυτικά:

  • Αυξάνεται η βάση υπολογισμού του επιδόματος, από 220 ευρώ στα 300 ευρώ (αυτό το ποσό πολλαπλασιάζεται με τις βαθμοημέρες, που αποτελούν έναν συντελεστή που κυμαίνεται από 0,12 έως 1,62, ανάλογα με το ψύχος της περιοχής).
  • Το επίδομα για κάθε τέκνο θα προσαυξάνεται κατά 20%, αντί για 10% που ίσχυε έως σήμερα.
  • Το ελάχιστο επίδομα αυξάνεται στα 100 ευρώ, από 80 ευρώ.
  • Το μέγιστο επίδομα αυξάνεται στα 750 ευρώ, από 650 ευρώ.

Αυξάνονται τα περιουσιακά κριτήρια

  • Από 130.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο, στα 180.000 ευρώ
  • Από 250.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους, στα 300.000 ευρώ

Με βάση τα ανωτέρω, αναμένεται να είναι επιλέξιμο το 80% των νοικοκυριών που θα καταναλώσουν τις επιδοτούμενες μορφές καυσίμου -πετρέλαιο θέρμανσης εσωτερικής καύσης (DIESEL), φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και βιομάζα (πέλετ).

Υπολογίζεται ότι περί τα 1,8 εκατ. νοικοκυριά καταναλώνουν τις εν λόγω μορφές καυσίμου, εκ των οποίων περί τα 1,45 εκατ. νοικοκυριά είναι επιλέξιμα για το συγκεκριμένο επίδομα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr