Περισσότερα από 550.000 στέμματα έχουν κάψει από το 2017 μέχρι και το τέλος Ιουλίου 2023 11 μεγάλες πυρκαγιές στην Περιφέρεια Αττικής, όπως προκύπτει από ανάλυση του Εθνικού Αστεροσκοπείου/ Meteo.gr, βάσει αναφορών από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS).

Όπως σημειώνει το Meteo, δεδομένου ότι η συνολική επιφάνεια της Περιφέρειας Αττικής (χωρίς την περιοχή της Τροιζηνίας, των νησιών και του Λεκανοπεδίου) είναι 2.500.0000 στρέμματα, τα τελευταία 7 έτη το 23% της συνολικής επιφάνειας έχει καεί από δασικές πυρκαγιές.

Περίμετρος των καμένων εκτάσεων στην Περιφέρεια Αττικής από το 2017 ως σήμερα. Με κόκκινο σημειώνονται οι εκτάσεις που έχουν καεί το 2023 (ως τις 31/7) και με κίτρινα και πορτοκαλί χρώματα οι εκτάσεις που κάηκαν τα προηγούμενα 7 έτη. Με γκρί χρώμα σημειώνεται η ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου Αττικής.

Το Meteo στέκεται στην ανάγκη συνολικού επαναπροσδιορισμού της στρατηγικής διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών στη χώρα. Ειδικότερα, όπως αναφέρει, η διαχείριση των δασικών πυρκαγιών απαιτεί μία ολοκληρωμένη προσέγγιση που θα ενσωματώνει γνώση αιχμής από διαφορετικές επιστήμες, μεταξύ αυτών και η πυρομετεωρολογία.

«Καμπανάκι» από τους ειδικούς

«Καμπανάκι» για τον τεράστιο κίνδυνο να ξεσπάσουν φωτιές που επικρατεί στη χώρα, ακόμα και μετά την πτώση της θερμοκρασίας, έκρουσε ο Θεόδωρος Γιάνναρος, μετεωρολόγος πυρκαγιάς και συνεργάτης ερευνητής στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr.

Σε ανάρτησή του στα social media, ανέφερε το εξής: «Η επίδραση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών στην ευκολία ανάφλεξης των δασικών καυσίμων είναι σωρευτική και επηρεάζει την ταχύτητα εξάπλωσης της φωτιάς σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιών.

Πάρα την υποχώρηση της θερμοκρασίας, λοιπόν, η ευκολία ανάφλεξης και η ταχύτητα εξάπλωσης παραμένουν υψηλές σε μεγάλο τμήμα της χώρας.

Η αναμενόμενη από αύριο ενίσχυση των βορείων ανέμων θα αυξήσει και την επικινδυνότητα συνολικά. Μεγάλη προσοχή από όλους, μέχρι και την Κυριακή τουλάχιστον».

Στον παρακάτω χάρτη που κοινοποίησε ο κ. Γιάνναρος, με κόκκινο χρώμα παρουσιάζονται οι περιοχές με πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς, όσον αφορά την εκτιμώμενη ευκολία ανάφλεξης και την εκτιμώμενη ταχύτητα εξάπλωσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr