«Φωτοβολταϊκά στις στέγες»
Solar panel on a red roof reflecting the sun and the cloudless blue sky

Αποκλειστικά σε φωτοβολταϊκά συστήματα που ενσωματώνουν και μπαταρία θα κατευθυνθούν οι επιδοτήσεις του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στις στέγες» που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ για την εγκατάσταση 250.000 φωτοβολταϊκών.

Αυτό αποσαφηνίζει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής και τη Χρύσα Λιάγγου, ανακοινώνοντας μάλιστα ότι η μπαταρία θα επιδοτείται σε ποσοστό έως 100%. Η συνολική επιδότηση εγκατάστασης του συστήματος θα φτάνει το 60%, ενώ ο οδηγός του προγράμματος περιλαμβάνει και διακριτή κατηγορία για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Στόχος είναι, σύμφωνα με τον υπουργό, μέχρι την τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων, με μοναδικό υποχρεωτικό κριτήριο για τους δικαιούχους τη διασφάλιση σύμβασης σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ.

Τον Μάρτιο η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων

«Ο οδηγός του προγράμματος είναι έτοιμος και στόχος μας είναι μέχρι την τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου να έχει ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων. Το πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα δίνει 60% επιδότηση στα συστήματα φωτοβολταϊκών στις στέγες με μπαταρία, ενώ θα υπάρχει διακριτή κατηγορία για τους ευάλωτους συμπολίτες μας», δήλωσε ο κ. Σκρέκας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μοναδικό υποχρεωτικό κριτήριο για την αίτηση χρηματοδότησης από τους δικαιούχους θα είναι να έχουν σύμβαση σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ. Να δεσμεύσουν, δηλαδή, ηλεκτρικό χώρο για την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού τους. Η δαπάνη εγκατάστασης μπαταρίας θα επιδοτείται σε ποσοστό έως και 100%, στο πλαίσιο του στόχου της κυβέρνησης να καταστούν οι καταναλωτές ενεργειακά αυτόνομοι, περιορίζοντας σημαντικά το ενεργειακό τους κόστος.

Νέα μέτρα για τη βιομηχανία 

Σε ό,τι αφορά τις τιμές ενέργειας, ο αρμόδιος υπουργός εκτιμά ότι παρά την αποκλιμάκωση «οποιαδήποτε πρόβλεψη θα ήταν παρακινδυνευμένη», επαναλαμβάνει τη δέσμευση της κυβέρνησης για τη διατήρησή τους σε προσιτά για τους καταναλωτές επίπεδα και προαναγγέλλει… καλά νέα για τη βιομηχανία και το κόστος ρεύματος. «Βρισκόμαστε σε συζητήσεις για τη λήψη νέων μέτρων που θα ανακουφίσουν ακόμα περισσότερο τις ελληνικές επιχειρήσεις, εξαντλώντας τις δυνατότητες του κρατικού προϋπολογισμού», τονίζει.

Ο κ. Σκρέκας μιλάει επίσης για τους φιλόδοξους στόχους στον τομέα των ΑΠΕ αλλά και το project των υδρογονανθράκων. Αν επιβεβαιωθούν οι αρχικές εκτιμήσεις θα έχουμε την πρώτη γεώτρηση εντός του 2025, τονίζει, ενώ ξεκαθαρίζει ότι «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει καμία έκπτωση όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr