φυσικό αέριο

Σφίγγει ο κλοιός με το ρωσικό αέριο, με την ανησυχία στην Ευρώπη να χτυπάει “κόκκινο”, μετά και το “πάγωμα” για διάστημα μίας εβδομάδας των μεταφορών μέσω του αγωγού Turkstream, το οποίο  ανακοίνωσε η Gazprom.

Σύμφωνα με τη ρωσική εταιρεία, η προσωρινή αναστολή οφείλεται σε εργασίες συντήρησης οι οποίες είχαν προγραμματιστεί για το διάστημα 21-28 Ιουνίου και είχαν συμφωνηθεί, όπως τονίζεται, μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών.

Μειώνονται κι άλλοι οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου 

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ακόμη έναν παράγοντα μείωσης των ροών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, με την πίεση προς τα ευρωπαϊκά κράτη να βαίνει συνεχώς αυξανόμενη. Άλλωστε, οι τιμές του φυσικού αερίου σημείωσαν μέσα στην εβδομάδα ιλιγγιώδες άλμα κατά 60%, το μεγαλύτερο από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται, ότι η ιταλική εταιρεία ενέργειας Eni SpA ανακοίνωσε προχθές ότι έλαβε μόλις το 50% της προμήθειας που ζήτησε από την Gazprom, σαφώς λιγότερο δηλαδή από τα περίπου 2/3 που είχε λάβει την προηγούμενη ημέρα.

Παράλληλα, μείωση των ροών αερίου κάτω του 50% του συνήθους όγκου ανέφερε και η Σλοβακία, ενώ έχει προηγηθεί από τις αρχές της εβδομάδας η ραγδαία μείωση κατά 60% των ροών αερίου προς τη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1.

Και η Γαλλία, επίσης, έχει γνωστοποιήσει ότι δεν λαμβάνει καθόλου ρωσικό αέριο από τις 15 Ιουνίου

Σημειωτέον, μάλιστα, ότι και ο αγωγός Nord Stream 1 πρόκειται να αναστείλει τη λειτουργία του την περίοδο 11 έως 21 Ιουλίου προκειμένου να γίνουν έργα συντήρησης.

Ο NordStream και ο δύσκολος χειμώνας της Ευρώπης

Η ενεργειακή εταιρεία της Γερμανίας BDEW δήλωσε πως έχει τη δυνατότητα να αναπληρώσει τις μειωμένες ροές ρωσικού αερίου με εισαγωγές από Νορβηγία και Ολλανδία.

Την ίδια στιγμή, όμως, η Wood Mackenzie έσπευσε να προειδοποιήσει πως αν η Μόσχα διακόψει πλήρως την παροχή προμηθειών αερίου μέσω του εν λόγω αγωγού, η Ευρώπη κινδυνεύει να μείνει χωρίς καθόλου αποθέματα φυσικού αερίου και μάλιστα όταν θα κορυφώνεται η χειμερινή ζήτηση.

Ανάλογες είναι και οι εκτιμήσεις του Bloomberg που επισημαίνει πως αν κλείσει εντελώς ο αγωγός Nord Stream 1 που καταλήγει στη Γερμανία, οι ευρωπαϊκές χώρες δεν θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν τα αποθέματα φυσικού αερίου που έχουν συμφωνήσει μέχρι την έναρξη της περιόδου θέρμανσης τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα δε με τον Μάσιμο Ντι Οντοάρντο, τον αντιπρόεδρο της Wood Mackenzie και υπεύθυνο για θέματα ερευνών στον τομέα του φυσικού αερίου, την 1η Νοεμβρίου, όταν η πληρότητα στους ταμιευτήρες της Ευρώπης θα έπρεπε να ανέρχεται τουλάχιστον στο 80%, με αυτά τα δεδομένα δεν θα υπερβαίνει το 59%.

Δεν θα αποφευχθεί η διανομή αερίου με δελτίο 

Ο ίδιος υπογραμμίζει, έτσι, ότι «ακόμη κι αν ληφθούν αντίμετρα, οι ευρωπαϊκές χώρες δεν θα μπορέσουν να αποφύγουν τη διανομή αερίου με κάποιου είδους δελτίο».

Τονίζει, πάντως, πως αν ο αγωγός επιστρέψει σε πλήρη λειτουργία, τότε είναι εφικτό να έχουν γεμίσει οι ταμιευτήρες έως και κατά 80% την 1η Νοεμβρίου ακόμη και αν παραταθεί η αναστολή στη λειτουργία του Freeport LNG, ενός από τους σημαντικότερους κόμβους υγροποιημένου αερίου στις ΗΠΑ.

Κι ενώ οι Ευρωπαίοι πολιτικοί κατηγορούν τη Μόσχα ότι εκβιάζει με όπλο την ενέργεια, η Gazprom ισχυρίζεται πως αιτία της μείωσης των ροών προς τη Γερμανία είναι ορισμένα προβλήματα στη συντήρηση των στροβίλων που παράγει η Siemens Energy.

Πυρά της Ευρώπης κατά της Gazprom 

Το Βερολίνο επιμένει ότι η μείωση υποκινείται από πολιτικά κίνητρα, ενώ ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, κατηγόρησε τον ρωσικό κολοσσό του φυσικού αερίου ότι ψεύδεται.

Σημειωτέον ότι η Ιταλία, της οποίας οι εισαγωγές αερίου προήλθαν πέρυσι κατά 40% από τη Ρωσία, ευελπιστεί να επιτύχει πληρότητα 90% στους ταμιευτήρες αερίου, που αυτή τη στιγμή όμως δεν έχουν πληρότητα παρά μόνον 54%.

Σύμφωνα με την ING Research, τα επίπεδα πληρότητας στους ταμιευτήρες της Ευρώπης βρίσκονται περίπου στο 52%, που είναι ελαφρώς πιο κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας αλλά πάνω από το 43% που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr