Την έντονη ανησυχία για κρίση-ντόμινο στην Κίνα, όπου η κατάρρευση επιχειρήσεων θα οδηγήσει ακόμα και σε ύφεση, εκφράζουν αναλυτές, καθώς τεράστιος όμιλος επιχειρήσεων παρουσιάζει δυσκολίες στις πληρωμές των υποχρεώσεών του.

Αθέτηση πληρωμών

Συγκεκριμένα, ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων της Κίνας προκαλεί νέες ανησυχίες σχετικά με την κατάσταση του κλάδου της σκιώδους τραπεζικής της χώρας μετά την αθέτηση πληρωμών σε πολλά επενδυτικά προϊόντα υψηλής απόδοσης. Τα προβλήματα της Zhongzhi Enterprise, έναν χρηματοοικονομικό όμιλο ετερογενών δραστηριοτήτων που διαχειρίζεται περίπου 1 τρισ. γιουάν (138 δισ. δολάρια), ήρθαν στο προσκήνιο αφού αρκετοί από τους εταιρικούς πελάτες της αποκάλυψαν καθυστερημένες πληρωμές από μονάδα παροχής χρηματοοικονομικών συμβουλών.

Συνολικά 106 επενδυτικά προϊόντα αξίας 44 δισεκατομμυρίων γιουάν εξέπεσαν φέτος μέχρι τις 31 Ιουλίου, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων Use Trust. Οι επενδύσεις σε ακίνητα αντιπροσώπευαν το 74% της αξίας τους. Τρεις εταιρείες δήλωσαν αργά την Παρασκευή ότι δεν κατάφεραν να λάβουν πληρωμές για προϊόντα που εκδόθηκαν από εταιρείες που συνδέονται με τη Zhongzhi, συμπεριλαμβανομένης της Zhongrong International Trust. Η Zhongzhi ιδρύθηκε το 1995 από τον Xie Zhikun, ο οποίος μετέτρεψε την εταιρεία σε μια εκτεταμένη αυτοκρατορία. Ο Xie πέθανε από καρδιακή προσβολή το 2021.

Ανησυχία για μετάσταση

Σε μια ένδειξη ότι οι κινεζικές αρχές ανησυχούν για πιθανή μετάσταση, η τραπεζική ρυθμιστική αρχή έχει συγκροτήσει ομάδα εργασίας για να εξετάσει τους κινδύνους στη Zhongzhi, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg. Αν και ελάχιστα γνωστή εκτός Κίνας, η Zhongzhi είναι ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στη χρηματοοικονομική βιομηχανία της χώρας, η οποία συνδυάζει χαρακτηριστικά εμπορικής και επενδυτικής τραπεζικής, ιδιωτικών κεφαλαίων και διαχείρισης περιουσίας και έχει συνολικό ενεργητικό 2,9 τρισ. δολάρια.

Κρίση και σε κατασκευαστή

Οι εταιρείες του κλάδου συγκεντρώνουν αποταμιεύσεις από πλούσια νοικοκυριά και εταιρικούς πελάτες για να προσφέρουν δάνεια και να επενδύσουν σε ακίνητα, μετοχές, ομόλογα και εμπορεύματα. Σημειώνεται ότι κι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές της χώρας, η Country Garden Holdings Co, βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ενώ τα δάνεια που χορηγήθηκαν από τις κινεζικές τράπεζες μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009 τον περασμένο μήνα, σε μια ένδειξη εξασθένισης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr