Φόβοι ότι ο Πούτιν επιχειρεί να εμπλέξει την Μολδαβία στον πόλεμο, μέσω της Υπερδνειστερίας

Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Μόσχα την Τρίτη ότι προσπαθεί να παρασύρει την Υπερδνειστερία – την αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας – στον πόλεμό που διεξάγει εναντίον της Ουκρανίας.

Οι αρχές της Υπερδνειστερίας – μια “άγνωστη” λωρίδα γης που αποσχίστηκε από τη Μολδαβία και συνορεύει με τη νοτιοδυτική Ουκρανία – οι οποίες υποστηρίζονται από τη Μόσχα, δήλωσαν ότι η περιοχή τους είχε γίνει στόχος σειράς επιθέσεων. Όπως είπαν, οι εκρήξεις κατέστρεψαν δύο ραδιοιστούς που εκπέμπουν στα ρωσικά και ότι μια από τις στρατιωτικές της μονάδες δέχθηκε επίθεση.

 • «Τα ίχνη αυτών των επιθέσεων οδηγούν στην Ουκρανία», δήλωσε ο Βαντίμ Κρασνοσέλσκι, ο αυτοαποκαλούμενος πρόεδρος της Υπερδνειστερίας, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. «Υποθέτω ότι αυτοί που οργάνωσαν αυτήν την επίθεση έχουν σκοπό να σύρουν την Υπερδνειστερία στη σύγκρουση».

Η Μολδαβία συγκάλεσε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της

Το Κρεμλίνο, το οποίο έχει στρατεύματα και “ειρηνευτικές δυνάμεις” στην περιοχή, δήλωσε ότι “ανησυχεί σοβαρά”.

Η Μολδαβία, η οποία είναι ευαίσθητη σε οποιαδήποτε ένδειξη επιδείνωσης της ασφάλειας της περιοχής, συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας μετά τις αναφορές.

 • «Από τις πληροφορίες που έχουμε αυτή τη στιγμή, αυτές οι απόπειρες κλιμάκωσης προέρχονται από φατρίες στην περιοχή της Υπερδνειστερίας που είναι φιλοπολεμικές δυνάμεις και ενδιαφέρονται να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στην περιοχή», είπε σε συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος Μάγια Σάουντου.

Είπε ότι το συμβούλιο ασφαλείας της Μολδαβίας συνέστησε την ενίσχυση της μαχητικής ετοιμότητας των δυνάμεων, την αύξηση του αριθμού των περιπολιών και των ελέγχων κοντά στα σύνορά της με την Υπερδνειστερία και την πιο στενή παρακολούθηση των ζωτικών υποδομών.

 • Η Ρωσία είχε στρατεύματα μόνιμα εγκατεστημένα στην Υπερδνειστερία από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Το Κίεβο κατηγόρησε το Κρεμλίνο ως εγκέφαλο των επιθέσεων

Το Κίεβο, το οποίο φοβάται ότι η περιοχή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εξέδρα εκτόξευσης για νέες επιθέσεις στην Ουκρανία, κατηγόρησε το Κρεμλίνο ως εγκέφαλο των επιθέσεων.

 • Η Ουκρανία «καταδικάζει τις απεγνωσμένες προσπάθειες να παρασυρθεί η περιοχή της Υπερδνειστερίας της Μολδαβίας στον πόλεμο πλήρους κλίμακας κατά της Ουκρανίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Την περασμένη εβδομάδα, ένας υψηλόβαθμος Ρώσος στρατιωτικός αξιωματούχος είπε ότι η δεύτερη φάση αυτού που η Ρωσία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία περιελάμβανε ένα σχέδιο για τον πλήρη έλεγχο της νότιας Ουκρανίας και τη βελτίωση της πρόσβασής της στην Υπερδνειστερία. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε στους δημοσιογράφους ότι η Μόσχα παρακολουθεί στενά τα γεγονότα στην Υπερδνειστερία.

Αργότερα την Τρίτη, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η Μόσχα ήθελε να αποφύγει ένα σενάριο στο οποίο έπρεπε να παρέμβει στην Υπερδνειστερία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Η κατάσταση κρίνεται «σύνθετη και τεταμένη»

Η Σαντού της Μολδαβίας περιέγραψε την κατάσταση ως «σύνθετη και τεταμένη», αλλά είπε ότι δεν σχεδιάζει να έχει απευθείας συνομιλίες σχετικά με αυτό με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Ουάσιγκτον εξετάζει την αιτία της πρόσφατης βίας στην Υπερδνειστερία, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν στην αεροπορική βάση Ramstein στη Γερμανία. “Δεν είμαι πραγματικά σίγουρος για το τι είναι αυτό, αλλά είναι κάτι στο οποίο θα παραμείνουμε συγκεντρωμένοι”, είπε ο Λόιντ Όστιν.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προέτρεψε “όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να απόσχουν από οποιεσδήποτε δηλώσεις ή ενέργειες που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν την ένταση” στην περιοχή, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φαρχάν Χακ.

Γιατί η Υπερδνειστερία αναδύεται ως πιθανό νέο σημείο ανάφλεξης 

 • Η Υπερδνειστερία (με κόκκινο χρώμα) είναι μία λωρίδα – κράτος (de facto) εντός της Μολδαβίας, στα σύνορά της με την Ουκρανία,  στην Ανατολική Ευρώπη. Το μη αναγνωρισμένο αυτό κράτος είναι ανεξάρτητο (de facto) από τη Μολδαβία από τις 2 Σεπτεμβρίου του 1990, οπότε και διακήρυξε την ανεξαρτησία του από την τότε Σοβιετική Μολδαβία.
 • Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, οι φιλορώσοι αυτονομιστές της Υπερδνειστερίας, υποβοηθούμενοι από Ρώσους, Κοζάκους και Ουκρανούς εθελοντές, καθώς και τη 14η Ρωσική (πρώην Σοβιετική) Στρατιά, νίκησαν τις Μολδαβικές δυνάμεις στον “Πόλεμο της Υπερδνειστερίας”. Ενώ υπάρχει κατάπαυση του πυρός από το 1992, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζει την Υπερδνειστερία ως περιοχή «παγωμένης διαμάχης». Η αυτοδιάθεσή της είναι διαφιλονικούμενη.
 • Η Υπερδνειστερία συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι είναι ανεξάρτητο κράτος και διατηρεί κυριαρχία στην περιοχή της. Σε δημοψήφισμα στις 17 Σεπτεμβρίου 2006, οι ψηφοφόροι της αυτοανακηρυγμένης Δημοκρατίας ψήφισαν με ποσοστό 93,1% υπέρ της ανεξαρτητοποίησής τους από τη Μολδαβία και της ένωσης με τη Ρωσία, με την οποία η περιοχή δεν συνορεύει, ενώ συνορεύει με την Ουκρανία.
 • Η Υπερδνειστερία – εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το σοβιετικό κομμουνιστικό σφυροδρέπανο ως κρατικό έμβλημα – είναι φτωχή και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο ρωσικό αέριο. Πήρε το όνομά του από τον ποταμό Δνείστερο, που το χωρίζει από την υπόλοιπη Μολδαβία.Έχει δικό της νόμισμα και στρατό, περίπου 7.500 άτομα. Η Sheriff FC, από την κύρια πόλη της περιοχής Tiraspol, κέρδισε τη Ρεάλ Μαδρίτης στους ομίλους του Champions League πέρυσι.
 • Περίπου 420.000 άνθρωποι ζουν στην περιοχή και μερικοί πολίτες έχουν περισσότερα από ένα διαβατήρια. Περίπου 220.000 έχουν μολδαβική υπηκοότητα, 240.000 έχουν ρωσική υπηκοότητα και 130.000 έχουν ουκρανική υπηκοότητα.
 • Η Μόσχα διατηρεί ειρηνευτικές δυνάμεις 1.500 μαχίμων στην επικράτεια καθώς και 1.400 στρατιώτες που φρουρούν μια τεράστια αποθήκη όπλων που βρίσκεται εκεί μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
 • Η παρουσία ρωσικών στρατευμάτων έχει εγείρει φόβους ότι η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την Υπερδνειστερία ως σημείο εκτόξευσης για κάποιο είδος επίθεσης στη δυτική Ουκρανία, ενώ το Κίεβο προσπαθεί να αποκρούσει τη νέα επίθεση της Μόσχας στα ανατολικά.
 • Εφόσον οι ρωσικές δυνάμεις καταφέρουν να καταλάβουν και “αυτονομήσουν” την Οδησσό και τη νότια Ουκρανία, ανοίγει ο δρόμος για ενοποίηση της Υπερδνειστερίας με τις περιοχές αυτές.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr