ΕΚΤ PEPP

Το πρώτο “φρένο“, με μετριοπαθή ωστόσο προσέγγιση βάζει η ΕΚΤ στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της πανδημίας (PEPP) .

Μετά την σημερινή της συνεδρίαση η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι με βάση την κοινή αξιολόγηση των χρηματοοικονομικών συνθηκών και των προοπτικών του πληθωρισμού, το Δ.Σ. έκρινε ότι οι ευνοϊκές χρηματοοικονομικές συνθήκες μπορούν να διατηρηθούν με ένα μετρίως χαμηλότερο ρυθμό καθαρών αγορών στο πρόγραμμα PEPP σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα τρίμηνα.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, θα συνεχιστούν οι καθαρές αγορές του PEPP που έχει ένα συνολικό εύρος 1.850 δισ. ευρώ μέχρι τουλάχιστον τα τέλη Μαρτίου 2022, και σε κάθε περίπτωση μέχρι να κρίνει ότι η κρίση της πανδημίας τελείωσε. Ωστόσο «κρίνοντας από τις εκτιμήσεις για τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες και το outlook του πληθωρισμού το Συμβούλιο κρίνει ότι οι ευνοϊκές χρηματοοικονομικές συνθήκες μπορούν να διατηρηθούν με ένα μέτρια χαμηλότερο ρυθμό καθαρών αγορών από το PEPP απ’ ότι τα προηγούμενα δυο τρίμηνα».

Με ευελιξία το tapering

Οπως διαμηνύεται από την Φραγκφούρτη η απόσυρση των μέτρων στήριξης, το λεγόμενο tapering, θα ξεκινήσει με μετριοπαθείς και ευέλικτους ρυθμούς: η ΕΚΤ θα αγοράζει με ευελιξία, σύμφωνα με τις συνθήκες της αγοράς και με στόχο να αποτρέπει σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών και έχοντας υπόψη την αντιμετώπιση του πτωτικού αντίκτυπου της πανδημίας στον αναμενόμενο μονοπάτι του πληθωρισμού. Τονίζεται πάντως ότι αν οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέπουν δεν θα χρησιμοποιηθεί πλήρως το εύρος του προγράμματος (1.850 δισ.). Από την άλλη επισημαίνει αν απαιτηθεί μπορεί να διευρυνθεί. Σε κάθε περίπτωση τα κεφάλαια από τις ωριμάνσεις θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2023.

Από την άλλη πλευρά, οι αγορές ομολόγων μέσω του προγράμματος APP, της συμβατικής ποσοτικής χαλάρωσης, θα συνεχιστούν με μηνιαίο ρυθμό 20 δισ. ευρώ. Θα συνεχιστούν, όπως αναφέρεται, για όσο είναι απαραίτητο και θα σταματήσουν λίγο πριν αρχίσουν οι αυξήσεις επιτοκίων. Παράλληλα, η ΕΚΤ σκοπεύει να συνεχίσει να επανεπενδύει πλήρως τα κεφάλαια από τις ωριμάνσεις τίτλων που αποκτήθηκαν μέσω του APP για εκτεταμένη περίοδο αφότου αρχίσει η αύξηση των επιτοκίων.

Οπως αναφέρει η ΕΚΤ, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr