λιμενικό αερόστατο

Ένα πιλοτικό σύστημα επιτήρησης των συνόρων με αερόστατο θα δοκιμάσουν Frontex και ελληνικό Λιμενικό.

Στόχος είναι να αποτιμηθεί η επιχειρησιακή ικανότητα αλλά και το κόστος χρήσης της συγκεκριμένης τεχνολογίας στην επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων.

Τα αερόστατα θα πετούν σε διάφορα ύψη ούτως ώστε να δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητά τους στην ανίχνευση παράτυπων διελεύσεων των συνόρων καθώς και η δυνατότητά τους στην υποστήριξη επιχειρήσεων διάσωσης στη θάλασσα και στην καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος.

Η τετράμηνη δοκιμαστική περίοδος θα λάβει χώρα στην Αλεξανδρούπολη και τη Λήμνο.

Που θα βρίσκονται στα δύο ζέπελιν

Το πρώτο από τα δύο ζέπελιν που αναμένεται, βάσει των συμφωνηθέντων, να αναπτυχθούν στην ελληνική επικράτεια βρίσκεται ήδη στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης. Ενα δεύτερο πρόκειται να εγκατασταθεί στις αρχές Αυγούστου σε στρατιωτικό φυλάκιο κοντά στο χωριό Πλάκα, στη Λήμνο.

Τα δύο αερόστατα δεν θα περιπολούν κατά μήκος των συνόρων, αλλά θα αιωρούνται το μεν ένα πάνω από το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, το δε δεύτερο πάνω από το χωριό Πλάκα.

Ποιος είναι ο εξοπλισμός τους 

Είναι εξοπλισμένα με υπερσύγχρονες κάμερες που ξεπερνούν σε εμβέλεια τα 10 μίλια. Θα δίνουν εικόνα από τις κινήσεις κατά μήκος όχι μόνο των θαλασσίων αλλά και των χερσαίων συνόρων Ελλάδας – Τουρκίας.

Η πρώτη δοκιμαστική χρήση αερόστατου επιτήρησης από τον Frontex είχε γίνει το καλοκαίρι του 2019 στη Σάμο κατόπιν συνεννόησης των αξιωματούχων του ευρωπαϊκού οργανισμού με τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος.

Οι επιχειρησιακές επιδόσεις του αξιολογήθηκαν –προφανώς– θετικά και πρόσφατα ο Frontex προχώρησε σε ανοικτό διαγωνισμό για τη μίσθωση δύο ζέπελιν. Η συμφωνία υπεγράφη τελικά με μια γαλλική και μια γερμανική εταιρεία.

Με βάση την προκήρυξη που είναι αναρτημένη στο Διαδίκτυο, το κόστος της μίσθωσης ξεπερνά τα 3 εκατoμμύρια ευρώ, ενώ η περίοδος εφαρμογής του προγράμματος κυμαίνεται από 4 έως το ανώτερο 6 μήνες.

Το ζέπελιν βρίσκεται τις τελευταίες τέσσερις ημέρες στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης καλύπτοντας περιοχή που εκτείνεται από το δέλτα του Εβρου έως το λιμάνι της πόλης.

Με συρματόσχοινα

Το δεύτερο ζέπελιν, αντίστοιχα, υπήρχε αρχικά σκέψη να χρησιμοποιηθεί στη Ρόδο, επιλογή που ωστόσο συνάντησε αρκετές δυσκολίες, με συνέπεια να επιλεγεί ως λύση η περιοχή της Λήμνου.

Κρίθηκε επίσης προτιμητέο τα αερόστατα να είναι ουσιαστικά στατικά, δεμένα με συρματόσχοινα πάνω από συγκεκριμένα σημεία, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα απαιτείτο η έκδοση ειδικών ΝΟΤΑΜ κ.ο.κ.

Σκέψεις και για drones

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε συζητήσεις με τον Frontex και για τη μίσθωση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) για την επιτήρηση των ελληνοτουρκικών θαλασσίων συνόρων. Και στο παρελθόν ο ευρωπαϊκός οργανισμός είχε διαθέσει στην Ελλάδα UAV που είχε μισθώσει από το Ισραήλ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr