Τουρκία Ρωσία

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ αυξάνουν την πίεση στην Τουρκία να επιβάλει τις κυρώσεις στη Ρωσία.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι ΗΠΑ εστιάζουν στις τράπεζες της Τουρκίας που έχουν συνδεθεί με το ρωσικό σύστημα πληρωμών Mir, αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη δύο Δυτικούς αξιωματούχους που συμμετέχουν στις διαδικασίες επιβολής των κυρώσεων.

Πέντε από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Τουρκίας 

Πέντε από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Τουρκίας, η Vakifbank, η Ziraat Bank, η Is Bank, η DenizBank και η Halkbank, είναι μέλη του συστήματος πληρωμών Mir, που αναπτύχθηκε από την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ως τοπική εναλλακτική για την Visa και την Mastercard.

Οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν μια αντιπροσωπεία για να εκφράσει απευθείας στους Τούρκους αξιωματούχους τις σχετικές της ανησυχίες.

Θα στείλουμε καθαρό μήνυμα 

«Θα στείλουμε πολύ καθαρά το μήνυμα ότι, για παράδειγμα, οι οικονομικοί θεσμοί τρίτης χώρας δεν θα πρέπει να είναι διασυνδεδεμένοι με το δίκτυο πληρωμών Mir επειδή αυτό ενέχει κινδύνους διαφυγής των κυρώσεων», αναφέρει η μια πηγή. «Πρέπει να κλείσουμε τα παραθυράκια», σύμφωνα με τον δεύτερο αξιωματούχο.

Οι πιέσεις ασκούνται στην Τουρκία καθώς οι δυτικές πρωτεύουσες προσανατολίζονται προς πιο σκληρή εφαρμογή των κυρώσεων που έχουν ήδη εξαγγείλει αντί της ανακοίνωσης νέων.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του οποίου η χώρα είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952, υποστηρίζει ότι έχει μια «ζυγισμένη» προσέγγιση στον ουκρανικό πόλεμο. Η άρνηση του να εφαρμόσει κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και οι πρόσφατες δεσμεύσεις του να εμβαθύνει την οικονομική συνεργασία με τη Μόσχα έχουν θορυβήσει τους δυτικούς συμμάχους.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr