Στο απόηχο της υπόθεσης που αφορά τις παραβάσεις του ανταλλακτηρίου κρύπτονομισμάτων Binance, έντονο θέμα συζήτησης αποτελεί το αν και υπό ποιες προϋποθέσεις του νόμου ένα κρυπτονόμισμα μπορεί να θεωρηθεί χρεόγραφο (security).

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) μήνυσε την Coinbase την Τρίτη στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν και κατηγόρησε τη μεγαλύτερη πλατφόρμα κρυπτονομισμάτων των ΗΠΑ ότι λειτουργεί παράνομα αποφεύγοντας τις απαιτήσεις διαφάνειας.

Ενώ άλλοι, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρχισαν να εισάγουν ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για τα κρυπτονομίσματα, οι ΗΠΑ στον ίδιο τομέα έχουν μείνει πίσω.

Για να υποστηρίξει ότι τα περιουσιακά στοιχεία κρυπτο είναι τίτλοι, η SEC βασίστηκε σε νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ από το 1946. Οι τίτλοι, σε αντίθεση με άλλα περιουσιακά στοιχεία όπως τα εμπορεύματα, υπόκεινται σε αυστηρές ρυθμίσεις και απαιτούν λεπτομερείς γνωστοποιήσεις για την ενημέρωση των επενδυτών για πιθανούς κινδύνους.

Πολλές από τις υποθέσεις της SEC που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα έχουν καταλήξει σε διακανονισμούς, με τις εταιρείες να πληρώνουν πρόστιμα και να συμφωνούν να ακολουθήσουν τη νομοθεσία των ΗΠΑ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό σήμαινε έξοδο από την αγορά των ΗΠΑ.

Στις λίγες περιπτώσεις που έχουν κριθεί στο δικαστήριο, οι δικαστές συμφώνησαν με την SEC ότι συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία κρύπτο αποτελούν τίτλους.

Τα δικαστήρια αποφάσισαν ότι οι επενδυτές σε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία συμμετείχαν σε μια «κοινή επιχείρηση», επειδή τα κεφάλαια που ξόδεψαν συγκεντρώθηκαν από τον εκδότη του token και χρησιμοποιήθηκαν για την ανάπτυξη σχετικών συστημάτων.

Πάντως το θέμα είναι αρκετά περίπλοκο και θα πρέπει να αναμένουμε και τις εξελίξεις από την υπόθεση της Binance που θα έχει άμεσο αντίκτυπο και σε αντίστοιχες υποθέσεις που θα αφορούν κτυπτονομίσματα και στο μέλλον.

με πληροφορίες του Reuters

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr