Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αναμένεται να αναρτήσει στο Taxisnet αναλυτικά τα ποσά που έχει πάρει κάθε επιχείρηση και επαγγελματίας, ως επιστρεπτέα προκαταβολή, καθώς και το συνολικό ποσό που καλείται να επιστρέψει προς το κράτος.

Οι δικαιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα είτε να αποπληρώσουν το συνολικό ποσό που οφείλουν σε 60 δόσεις, ξεκινώντας από τον Ιανουάριο του 2022, είτε να εξοφλήσουν εφάπαξ όλο το ποσό που έχουν πάρει με επιπλέον κούρεμα ύψους 15% επί του επιστρεπτέου τμήματος.

Όπως αναφέρει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος, υπάρχει και 3η επιλογή: Να επιλέξουν όσοι είχαν μείωση εσόδων τουλάχιστον 30% το 2020, αντί του κουρέματος της οφειλής των τριών πρώτων φάσεων που φτάνει στο 50%, να λάβουν επιταγή η οποία θα έχει αξία ίση με το 35% των ποσών που πήραν αθροιστικά κατά τις τρεις πρώτες φάσεις και με την οποία θα μπορούν αποπληρωθούν φετινές φορολογικές υποχρεώσεις από φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ.

Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να εξοφληθεί το 100% της Επιστρεπτέας σε 60 δόσεις από 31/1/2022.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως για τους επαγγελματίες που πήραν κρατικό δάνειο κατά τις τρεις πρώτες φάσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής υπάρχει κούρεμα του ποσού που έλαβαν κατά 30% για όσους έκλεισαν το 2020 με απώλειες εσόδων από 15% έως 30%, ενώ γλιτώνουν το 50% των επιστρεπτέων προκαταβολών όσοι είχαν μείωση τζίρου πάνω από 30% το 2020 σε σχέση με το 2019.

Απαραίτητη προϋπόθεση, η διατήρηση των θέσεων εργασίας, ενώ οι επιχειρήσεις που είχαν πάνω από 20 εργαζομένους και τους διατηρούν δεν επιστρέφουν το 40% ανεξαρτήτως τζίρου, εκτός εάν με βάση τα παραπάνω εντάσσονται στο πιο ευνοϊκό καθεστώς του 50%.

Τι θα γίνει εάν δεν επιστραφούν τα χρήματα

Προκειμένου να επιστραφούν προς το κράτος τα χρήματα, θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία που εφαρμόζεται για οποιαδήποτε οφειλή των φορολογουμένων προς το υπουργείο Οικονομικών.

Αυτό σημαίνει ότι στο Taxisnet θα εμφανίζεται μια ταυτότητα οφειλής με το ποσό της Επιστρεπτέας που θα πρέπει να επιστρέψει η επιχείρηση ή ο επαγγελματίας.

Με τον αριθμό αυτό θα γίνεται είτε ή αποπληρωμή του ποσού με δόσεις είτε θα προχωρά η εφάπαξ εξόφληση της οφειλής.

Σε περίπτωση που ο δικαιούχος αμελήσει να επιστρέψει τα κρατικά δάνεια που πήρε η οφειλή του πλέον θα θεωρείται ληξιπρόθεσμη.

Πηγή: economico.gr