Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χορήγησε 40 δισ. ευρώ με αρνητικά επιτόκια το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα το 2020. Η ρευστότητα των τραπεζών ενισχύθηκε επίσης το τρέχον έτος με την άνοδο των καταθέσεων, που από τις αρχές του χρόνου ανήλθε στα 14,5 δισ.

Με δεδομένο ότι τα επιτόκια, με βάση τα οποία δανείζονται οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ, διαμορφώνονται σε αρνητικό έδαφος (στο -0,30%) και τα επιτόκια των καταθέσεων είναι οριακά σε θετικό έδαφος (έως +0,30%), οι τράπεζες έχουν θωρακιστεί με άφθονη και φθηνή ρευστότητα.

Οι συνθήκες αυτές επέτρεψαν στις τράπεζες να προχωρήσουν σε νέες εκταμιεύσεις ύψους 17 δισ. ευρώ προκειμένου να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Βασικό εργαλείο στην άνιση μάχη που δίνεται με την COVID-19 αποτελούν και τα προγράμματα της Αναπτυξιακής Τράπεζας, το ΤΕΠΙΧ ΙΙ και το Ταμείο Εγγυοδοσίας, μέσω των οποίων έχουν ήδη εκταμιευθεί δάνεια ύψους 5,3 δισ. περίπου, ενώ άλλα 3,3 δισ. αναμένεται να εκταμιευθούν έως και τις αρχές του 2021.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά μετά τη δεκαετή οικονομική κρίση ο λόγος των δανείων προς τις καταθέσεις έχει υποχωρήσει για όλο το τραπεζικό σύστημα πολύ πιο κάτω από το κρίσιμο όριο του 100% (από 60% έως και 80% ανάλογα με την τράπεζα) και το πρόβλημα δεν εντοπίζεται πλέον στην ικανότητα του τραπεζικού συστήματος να υποστηρίξει την ανάπτυξη με ζεστό χρήμα.

Ταμείο Ανάκαμψης: η «χρυσή» ευκαιρία

Στα όπλα της ρευστότητας θα προστεθεί από την επόμενη χρονιά το Ταμείο Ανάκαμψης που προβλέπει χρηματοδοτήσεις 13 δισ., τα οποία θα μοχλεύσουν άλλα 7 δισ. από τις τράπεζες για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων.

Πρόκειται για τη «χρυσή» ευκαιρία για την αναδιάταξη της ελληνικής οικονομίας με νέες φθηνές επενδύσεις, αφού, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας μιλώντας στο πλαίσιο διαδικτυακής συζήτησης την περασμένη εβδομάδα, τράπεζες, επιχειρήσεις και Δημόσιο θα πρέπει «να κινηθούν με ταχύτητα για να αξιοποιήσουν τα οφέλη της νομισματικής πολιτικής, που εξασφαλίζει χαμηλά επιτόκια για όλη τη διάρκεια των έργων».

Πηγή: economico.gr