Εκπτώσεις 15% με 20% προς τους καταναλωτές θα πραγματοποιήσουν οι πάροχοι ρεύματος το Νοέμβριο

Εκπτώσεις 15% με 20% προς τους καταναλωτές θα πραγματοποιήσουν οι πάροχοι ρεύματος το Νοέμβριο, με συνέπεια οι χρεώσεις να είναι πολύ χαμηλότερες από εκείνες του Αυγούστου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, οι προμηθευτές ρεύματος αναμένεται να διαμορφώσουν ένα εύρος χρεώσεων από 0,45 έως 0,50 ευρώ ανά Κιλοβατώρα.Το τελικό  ύψος των λιανικών τιμών θα διαμορφωθεί από το ύψος των επιδοτήσεων που θα δώσει το κράτος. Προβλέψεις θέλουν τις τιμές ρεύματος να υποχωρούν περαιτέρω μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο ρόλος του φυσικού αερίου

Οι μειώσεις αποδίδονται στην πτωτική πορεία της τιμής του φυσικού αερίου TTF στο ολλανδικό χρηματιστήριο ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό πως από τις 26 Αυγούστου, οπότε και σημειώθηκε η υψηλότερη τιμή των 349,9 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, μέχρι και χθες καταγράφηκε βουτιά της τάξης του 66%. Η τιμή του είχε πέσει στα 116,45 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

  • Η αποκλιμάκωση του TTF εξηγείται αφενός στην υπερκάλυψη του στόχου της Ε.Ε. για την πλήρωση των αποθηκών φυσικού αερίου (91%) αλλά και στη μεγάλη προσφορά ποσοτήτων LNG στην ευρωπαϊκή αγορά. Αξίζει να σημειωθεί πως χθες στη Μεσόγειο έπλεαν 35 δεξαμενόπλοια με φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου αναμένοντας να δέσουν σε τερματικούς σταθμούς για τον εφοδιασμό τους.

Άλλοι αναλυτές αποδίδουν την πτώση των τιμών και στη συζήτηση που έχει ανοίξει στην Ε.Ε. για την επιβολή πλαφόν στον δείκτη TTF. Μέτρο το οποίο προωθεί η Ελλάδα και άλλες 15 χώρες και υιοθέτησε χθες η Κομισιόν. Ένα ανώτατο όριο διακύμανσης αποθαρρύνει τους κερδοσκόπους

Ένας ακόμη λόγος της πτώσης των τιμών του αερίου είναι και οι εκτιμήσεις αναλυτών για την επερχόμενη ύφεση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η ζήτηση θα υποχωρήσει και άρα οι τιμές διορθώνουν προς τα κάτω.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr