Σκληραίνει ακόμα περισσότερο τη στάση της έναντι της Ευρώπης η Ρωσία, χρησιμοποιώντας το φυσικό αέριο ως «όπλο» κατά των κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, ο port parole της Ρωσικής Προεδρίας ανακοίνωσε ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 δεν θα επαναληφθούν πλήρως έως ότου η Δύση άρει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας. Ο Ντιμίτρι Πεσκόφ κατηγόρησε την ΕΕ, τη Βρετανία και τον Καναδά ότι οι κυρώσεις φταίνε για την «αποτυχία της Ρωσίας» να παραδώσει φυσικό αέριο μέσω του βασικού αγωγού, ο οποίος παραδίδει αέριο στη Γερμανία από την Αγία Πετρούπολη μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

Αλληλοκατηγορίες

«Τα προβλήματα με την άντληση φυσικού αερίου προέκυψαν λόγω των κυρώσεων που επέβαλαν οι δυτικές χώρες εναντίον της χώρας μας και πολλών εταιρειών», είπε ο Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. «Δεν υπάρχουν άλλοι λόγοι που θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει αυτό το πρόβλημα άντλησης», συμπλήρωσε επιχειρώντας να μεταθέσει στην ΕΕ την ευθύνη για την «ενεργειακή καταιγίδα» που απειλεί τη γηραιά ήπειρο.

Η Gazprom δήλωσε την Παρασκευή ότι θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 λόγω τεχνικής βλάβης, την οποία απέδωσε στις δυσκολίες επισκευής γερμανικής κατασκευής τουρμπίνων στον Καναδά. Από την πλευρά τους, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν πει ότι «δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει την Gazprom στο να μας προμηθεύει με φυσικό αέριο», κατηγορώντας τη Ρωσία ότι «εργαλειοποιεί» τις εξαγωγές σε ενέργεια.

«Παιχνίδια» τις ζωές των Ευρωπαίων

Όμως, ο Πεσκόφ είπε ότι η Ρωσία δεν θα μπορούσε να συνεχίσει πλήρως τις προμήθειες μέσω του Nord Stream 1 έως ότου η Δύση άρει τις κυρώσεις, κατηγορώντας τις δυτικές χώρες ότι προκαλούν «αναταραχή» αρνούμενοι τις εγγυήσεις της Gazprom ότι οι τουρμπίνες που στάλθηκαν για επισκευή θα επιστραφούν. «Προφανώς η ζωή επιδεινώνεται για τους ανθρώπους, τους επιχειρηματίες και τις εταιρείες στην Ευρώπη», είπε ο Πεσκόφ. «Φυσικά, οι απλοί άνθρωποι σε αυτές τις χώρες θα έχουν όλο και περισσότερες ερωτήσεις για τους ηγέτες τους».

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ ήταν ακόμη πιο σαφής την Κυριακή, αφού ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε ένα πακέτο βοήθειας 65 δισεκατομμυρίων ευρώ για να αμβλύνει το πλήγμα των ραγδαίων λογαριασμών ενέργειας, λέγοντας ότι η Γερμανία «ενεργεί ως εχθρός της Ρωσίας» υποστηρίζοντας τις κυρώσεις κατά της Μόσχας και προμηθεύοντας την Ουκρανία με όπλα. «Έχουν κηρύξει υβριδικό πόλεμο κατά της Ρωσίας», έγραψε ο Μεντβέντεφ στο Telegram. «Και αυτός ο γέρος φέρεται έκπληκτος που οι Γερμανοί έχουν κάποια μικρά προβλήματα με το αέριο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr