Νορβηγική ψυχρολουσία για τη Γερμανία, καθώς η σκανδιναβική χώρα δεν… ενέδωσε στις εκκλήσεις του Βερολίνου για επιπλέον παραδόσεις φυσικού αερίου.

«Δίνουμε το μάξιμουμ που μπορούμε»

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ, η επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου, Όλαφ Σολτς, στο Όσλο δεν συνοδεύτηκε και από επιπλέον παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Νορβηγία, καθώς ο πρωθυπουργός, Γιόνας Γκερ Στέρε, δεν μάσησε τα λόγια του: «Προς το παρόν η Νορβηγία δεν μπορεί να επεκτείνει τις προμήθειες φυσικού αερίου προς τη Γερμανία και την Ευρώπη».

Όπως τόνισε ο Γιόνας Γκερ Στέρε «η Νορβηγία προσφέρει ήδη το μάξιμουμ που μπορεί να διαθέσει». Ταυτόχρονα εξήρε τις προσπάθειες που καταβάλλει η Γερμανία για στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, χαρακτηρίζοντας ωστόσο μετ’ εμποδίων την απομάκρυνση από τις ορυκτές πηγές ενέργειας. «Ό,τι μπορεί να μετατραπεί σε ενέργεια, θα μετατραπεί σε ενέργεια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νορβηγός πρωθυπουργός.

Ο Γερμανός καγκελάριος ευχαρίστησε τη Νορβηγία για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που έχει ήδη προσφέρει στην Ευρώπη, επαινώντας με τη σειρά του τις προσπάθειες της χώρας για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Ανακοίνωσε επίσης την πρόθεση των δύο χωρών για στενότερη συνεργασία στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών.

Ειδικό τέλος αερίου

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση του Βερολίνου αποφάσισε να επιβάλλει από τον ερχόμενο Οκτώβριο «ειδικό τέλος για το φυσικό αέριο», ο οποίος αναμένεται να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τα νοικοκυριά της χώρας. Το «ειδικό τέλος» ορίζεται στα 2,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα και ουσιαστικά μετακυλίει στην κατανάλωση το αυξημένο κόστος των εταιρειών που εισάγουν φυσικό αέριο από άλλους προμηθευτές σε υψηλότερες τιμές μετά τη δραστική μείωση της ενεργειακής τροφοδοσίας από τη Ρωσία.

Θα το καταβάλλουν από τον Οκτώβριο του 2022 μέχρι τον Μάρτιο του 2024 όλα τα νοικοκυριά, αλλά και οι επιχειρήσεις που προμοηθεύονται φυσικό αέριο. Ανά τρίμηνο τα δεδομένα θα επανεξετάζονται και το «ειδικό τέλος» θα αναπροσαρμόζεται, εάν χρειαστεί. Μόνο για τη βιομηχανία η πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση υπολογίζεται στα 5,7 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων το 50% αναλογεί στη βιομηχανία χημικών προϊόντων, την υαλουργία και τη μεταλλουργία.

Αυξημένοι λογαριασμοί

Ακόμη και χωρίς το «ειδικό τέλος» οι λογαριασμοί για το φυσικό αέριο για τα νοικοκυριά αυξάνονται σημαντικά τον επόμενο χειμώνα. Σύμφωνα με υπολογισμούς της οικονομικής ιστοσελίδας Business Insider η μέση τιμή της κιλοβατώρας φυσικού αερίου μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 25 λεπτά τον χειμώνα, έναντι 6,5 λεπτών σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι, για παράδειγμα, νοικοκυριό με ένα άτομο και κατανάλωση 6.000 κιλοβατώρες θα κληθεί να καταβάλει περίπου 800 ευρώ επιπλέον.

Για ένα ζευγάρι με κατανάλωση 10.000 κιλοβατώρες η επιπλέον επιβάρυνση φτάνει τα 1.850 ευρώ. Φυσικά πρόκειται για ενδεικτικά μεγέθη και οι χρεώσεις μπορεί να είναι διαφορετικές, ανάλογα με το εμβαδόν της κατοικίας που θερμαίνεται και τις προδιαγραφές ενεργειακής ασφάλειας (μόνωση κλπ). Σε αυτές τις επιβαρύνσεις προστίθεται όμως και το «ειδικό τέλος». Έτσι, η οικονομική ιστοσελίδα Check24 υπολογίζει ότι ένα ζευγάρι σε διαμέρισμα 100 τ.μ. με κατανάλωση 12.000 κιλοβατώρες θα πληρώσει σχεδόν 360 ευρώ επιπλέον, μόνο για το «ειδικό τέλος».

Στο ποσό περιλαμβάνεται και ο σημερινός ΦΠΑ 19%. Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, σε μία προσπάθεια να ελαφρύνει τα νοικοκυριά, είχε ζητήσει από την ΕΕ μία προσωρινή εξαίρεση από τον ΦΠΑ για το «ειδικό τέλος», αλλά έλαβε αρνητική απάντηση από τις Βρυξέλλες. Όπως είναι φυσικό, οι αποφάσεις αυτές έχουν προκαλέσει πολιτική αναταραχή και τα πολιτικά κόμματα σπεύδουν να καταθέσουν προτάσεις για μία συνολική ελάφρυνση των νοικοκυριών.

Προτάσεις επί προτάσεων

Ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Γενς Σπαν επανέφερε την πρόταση για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου μέχρι ένα συγκεκριμένο όριο κατανάλωσης, κάτι που θα αποτελούσε κίνητρο για εξοικονόμηση ενέργειας. «Όσοι καταναλώνουν περισσότερο, είναι λογικό να πληρώσουν και περισσότερα», επισημαίνει ο Σπαν στο πρωϊνό μαγκαζίνο της γερμανικής τηλεόρασης (ARD). Παράλληλα, κατηγόρησε τα κόμματα της συγκυβέρνησης για έλλειψη συντονισμού. «Στην επιβάρυνση του καταναλωτή συμφώνησαν αμέσως, αλλά τώρα που καλούνται να ελαφρύνουν τον καταναλωτή, ο καθένας προτείνει τα δικά του», είπε δηκτικά.

Ο ομόλογός του στο «στρατόπεδο» των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Ματίας Μιερς, υποστηρίζει ότι απαιτούνται στοχευμένα μέτρα για τους εισοδηματικά ασθενέστερους και με άμεσο αντίκρυσμα στην τσέπη του καταναλωτή, όχι φοροαπαλλαγές που θα αποφέρουν καρπούς το 2024. Παράλληλα, μιλώντας στην ARD, ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός στηρίζει την πρόταση του φιλελεύθερου υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ για μείωση ή προσωρινή απαλλαγή από τον ΦΠΑ του «ειδικού τέλους».

Επιπλέον δε, προτείνει την παράταση του «εισιτηρίου των 9 ευρώ» για τις δημόσιες μεταφορές από το φθνόπωρο, κάτι που μέχρι στιγμής απορρίπτει ο υπουργός Οικονομικών. Τέλος, το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ, που πρόσκειται στο Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke), επαναφέρει την πρόταση για φορολόγηση των υπερκερδών των ενεργειακών κολοσσών, την οποία επίσης απορρίπτει ο υπουργός Οικονομικών. Οι συντάκτες σχετικής μελέτης, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη, υποστηρίζουν ότι το μέτρο θα μπορούσε να αποφέρει επιπλέον έσοδα τουλάχιστον 30 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

με πληροφορίες από την Deutsche Welle

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr