Οι ευρωπαϊκές τιμές για το φυσικό αέριο υποχώρησαν λόγω των ενδείξεων για μείωση των κινδύνων εφοδιασμού στη Νορβηγία και την Αυστραλία ειδικά μετά τις αποφάσεις για πολυήμερες απεργίες από τη Chevron.

Η Chevron Corp. και τα συνδικάτα βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία με τη μεσολάβηση ρυθμιστικών αρχών για τον τερματισμό των απεργιών στις εγκαταστάσεις εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αυστραλία ήδη από την Παρασκευή.

Η αβεβαιότητα σχετικά με τον αντίκτυπο των απεργιών στις ροές υγροποιημένου φυσικού αερίου σε παγκόσμιο επίπεδο έχει επιβαρύνει την αγορά εδώ και εβδομάδες, απειλώντας να προκαλέσει διαταραχές λίγο πριν από την περίοδο χειμερινής ζήτησης στην Ευρώπη. Η παρατεταμένη συντήρηση στη Νορβηγία, τον μεγαλύτερο προμηθευτή της ηπείρου, αποτέλεσε μια άλλη πηγή νευρικότητας.

Kανονικά η ροή και από Νορβηγία

Οι νορβηγικές ροές ανακάμπτουν σταδιακά. Η δυναμικότητα φυσικού αερίου στο γιγαντιαίο κοίτασμα Troll αυξάνεται μετά από επανειλημμένες καθυστερήσεις, σύμφωνα με τον διαχειριστή του δικτύου Gassco AS. Ωστόσο, οι εργασίες στο δίκτυο που παρέχει προμήθειες σε τερματικό σταθμό στο Ηνωμένο Βασίλειο διαρκούν περισσότερο από το προγραμματισμένο.

Το TTF παράδοσης επόμενου μήνα υποχώρησε κατά 1,8% στα 36,58 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η επιστροφή των προμηθειών πραγματοποιείται με φόντο τα ευρωπαϊκά αποθέματα και την υποτονική ζήτηση, η οποία δεν έχει ανακάμψει πλήρως από την ενεργειακή κρίση που πυροδότησε ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.

“Ορισμένες βιομηχανίες είδαν το επιχειρηματικό τους σχέδιο να καταρρέει κατά κάποιον τρόπο”, σύμφωνα με τον Gergely Molnar, αναλυτή για θέματα φυσικού αερίου στον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας. Η χαλάρωση των τιμών του φυσικού αερίου “δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε ανάκαμψη της βιομηχανικής ζήτησης φυσικού αερίου”, δήλωσε σε ενημέρωση της Διεθνούς Ένωσης Φυσικού Αερίου.

94% η αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Οι ευρωπαϊκοί χώροι αποθήκευσης είναι κατά μέσο όρο κατά 94% γεμάτοι, παρέχοντας ένα σημαντικό απόθεμα έναντι των κινδύνων του χειμώνα, συμπεριλαμβανομένων των εξαιρετικά ψυχρών καιρικών συνθηκών και του μεγαλύτερου ανταγωνισμού με την Ασία για το LNG.

Η Γερμανία διεξάγει σήμερα μια δοκιμή για να βεβαιωθεί ότι είναι προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο έλλειψης φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα. Η χώρα έχει συγκεντρώσει υγιή επίπεδα αποθεμάτων και έχει επεκτείνει την ικανότητά της να λαμβάνει LNG.

“Η Γερμανία είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένη για τον φετινό χειμώνα απ’ ό,τι πέρυσι”, δήλωσε ο Κλάους Μιούλερ, πρόεδρος της ομοσπονδιακής ρυθμιστικής αρχής δικτύων, σε δήλωσή του. “Μπορούμε σίγουρα να είμαστε αισιόδοξοι, αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς για να δώσουμε το σήμα της απόλυτης ασφάλειας”.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr