Παρά τις προσπάθειες της Κομισιόν να δείξει ότι υπάρχει ομοφωνία στην Ευρώπη, όσον αφορά στις πιέσεις της Ρωσίας για το φυσικό αέριο, φαίνεται ότι το «μέτωπο» κάθε άλλο παρά αρραγές είναι.

Οι τέσσερις χώρες

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλείται πηγή που πρόσκειται στη ρωσική κρατική εταιρεία αερίου, Gazprom, τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, αγοραστές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, φαίνεται συμφώνησαν να πληρώνουν σε ρούβλια τη Μόσχα για τις προμήθειές τους. Παράλληλα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι δεν θα υπάρξουν άλλες διακοπές στις παραδόσεις φυσικού αερίου, αντίστοιχες με αυτές που ανακοινώθηκαν στη Βουλγαρία και στην Πολωνία, μέχρι τα μέσα Μαΐου ακόμα και αν υπάρξουν χώρες που απορρίψουν τους όρους του Κρεμλίνου για πληρωμές σε ρούβλια.

Εταιρείες ανοίγουν λογαρισμούς στην Gazprombank

Αυτό θα συμβεί γιατί στα μέσα Μαΐου θα πρέπει να γίνουν οι επόμενες πληρωμές στη Ρωσία, όπως αποκάλυψε η πηγή που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας. Σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, δέκα ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμούς στην ρωσική Gazprombank -τράπεζα που δεν εντάχθηκε στον αποκλεισμό από το Swift. Να σημειωθεί ότι η Ρωσία έχει απαιτήσει από τις ευρωπαϊκές χώρες να ανοίξουν λογαριασμό στην συγκεκριμένη τράπεζα ώστε να προχωρούν στις πληρωμές με ρούβλια.

Αυστρία – Ουγγαρία

Αν και το δημοσίευμα δεν αποκαλύπτει ποιες ευρωπαϊκές χώρες συμφώνησαν στην απαίτηση του Κρεμλίνου για πληρωμή σε ρούβλια, το ρωσικό σάιτ Russia Today ανέφερε ότι μία από αυτές είναι η Αυστρία, ο καγκελάριος της οποίας, Καρλ Νεχάμερ, βρέθηκε πριν από δύο εβδομάδες στην Μόσχα, όπου και συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν. Επίσης, η Ουγγαρία έχει αντιταχθεί σε μεγάλο βαθμό στις κυρώσεις που η ΕΕ έχει επιβάλλει στη Ρωσία και έχει δηλώσει ότι θα πληρώνει με ρούβλια το φυσικό αέριο που αγοράζει από την Gazprom.

Επίθεση φον ντερ Λάιεν κατά της Ρωσίας

Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά τη διακοπή παροχής ρωσικού φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία, δήλωσε ότι «η ανακοίνωση της Gazprom ότι σταματά μονομερώς την παράδοση φυσικού αερίου σε πελάτες στην Ευρώπη είναι μια ακόμη προσπάθεια της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο ως μέσο εκβιασμού. Αυτό είναι αδικαιολόγητο και απαράδεκτο. Και δείχνει για άλλη μια φορά την αναξιοπιστία της Ρωσίας ως προμηθευτή φυσικού αερίου», προσθέτοντας, πάντως, ότι «οι Ευρωπαίοι μπορούν να είναι βέβαιοι ότι είμαστε ενωμένοι και σε πλήρη αλληλεγγύη με τα κράτη μέλη που επηρεάζονται ενόψει αυτής της νέας πρόκλησης. Οι Ευρωπαίοι μπορούν να βασίζονται στην πλήρη υποστήριξή μας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr