Η Γαλλία άρχισε σήμερα για πρώτη φορά να διοχετεύει φυσικό αέριο απ’ ευθείας στη Γερμανία, σε μια ενέργεια – σταθμό για να ξεπεραστεί η μείωση των ροών από τη Ρωσία το φετινό χειμώνα.

«Είναι κάτι ιστορικό, η πρώτη φορά που η Γαλλία θα παραδώσει φυσικό αέριο απ’ ευθείας στη Γερμανία. Μέχρι τώρα στέλναμε αέριο στη γείτονά μας μέσω του Βελγίου», δήλωσε ο Τιερί Τρουβέ, γενικός διευθυντής της GRTgaz, της εταιρείας που διαχειρίζεται το γαλλικό δίκτυο μεταφοράς αερίου.

Αυτές οι πρώτες παραδόσεις συγκεκριμενοποιούν μια συμφωνία αλληλοβοήθειας που επισημοποιήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου ανάμεσα στους ηγέτες των δύο χωρών, Εμανουέλ Μακρόν και Όλαφ Σολτς.

Μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία μείωσε σημαντικά τις παραδόσεις αερίου στην Ευρώπη, μερικές χώρες της οποίας ήταν πολύ εξαρτημένες απ’ αυτό, όπως η Γερμανία, η οποία έχει ανάγκη αυτή την ενέργεια για να λειτουργήσουν τα εργοστάσιά της.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν συνεπώς η Γαλλία να παραδώσει περισσότερο αέριο στη Γερμανία, η οποία θα μπορούσε σε αντάλλαγμα να παράσχει ρεύμα στην Γαλλία, όπου η παραγωγή των πυρηνικών σταθμών βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της.

Οι πρώτες αποστολές αερίου στη Γερμανία άρχισαν στις 06:00 σε ποσότητες 31 γιγαβατώρες (GWh)/ημέρα. Το επίπεδο των αποστολών αυτών «θα επανεκτιμάται κάθε μέρα βάσει των συνθηκών του δικτύου» και θα μπορεί να φθάσει τη μέγιστη ποσότητα των 100 GWh/ημέρα.

Πηγή: economico.gr