Ποινή φυλάκισης ενός έτους, χωρίς αναστολή, επιβλήθηκε από γαλλικό δικαστήριο στον πρώην πρόεδρο της χώρας, Νικολά Σαρκοζί, για την υπόθεση των παράνομων δαπανών της προεκλογικής του εκστρατείας το 2012, γνωστή και ως υπόθεση «Bygmalion».

«Βραχιολάκι» για τον «Σαρκό»

Ο Σαρκοζί θα εκτίσει την ποινή του με κατ΄οίκον περιορισμό υπό ηλεκτρονική επιτήρηση (δηλαδή θα φορά επί ένα έτος ηλεκτρονικό «βραχιολάκι» εντοπισμού), ενώ το δικαστήριο έκρινε ένοχους και 13 άτομα, συνεργάτες του πρώτην προέδρου της Γαλλίας, για συνέργεια στην παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του 2012, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

Σημείωνεται ότι, όπως δήλωσε ο δικηγόρος του πρώην προέδρου, Τιερί Ερζόγκ, ο Νικολά Σαρκοζί θα ασκήσει έφεση σε βάρος της απόφασης του δικαστηρίου. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε το 2014, όταν το Le Point κατηγόρησε τον πρόεδρο του κόμματος του Σαρκοζί για ευνοϊκή μεταχείριση της εταιρείας δημοσίων σχέσεων «Bygmalion» στην προεκλογική εκστρατεία του 2012.

«Καταπέλτης» η πρόεδρος του δικαστηρίου

Κατά την ανάγνωση της ποινής, η πρόεδρος του δικαστηρίου σημείωσε δηκτικά ότι «ο Νικολά Σαρκοζί γνώριζε το ύψος του ανώτατου ορίου, ήξερε ότι το στοίχημα ήταν να αποφευχθεί η υπέρβαση. Συνέχισε, όμως να πραγματοποιεί συναντήσεις, επέτρεψε νέες υπηρεσίες, πραγματοποίησε έξοδα και παρέλειψε οικειοθελώς, ως υποψήφιος, να ασκήσει έλεγχο στα έξοδα».

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι η υπόθεση «Bygmalion» «υπονόμευσε την εμπιστοσύνη που αναμέναμε από τους κατηγορούμενους» και «υπονόμευσε την πρόβλεψη του νομοθέτη για διαφάνεια». Ο Σαρκοζί κατέθεσε στις 15 Ιουνίου ότι δεν γνώριζε πώς ξοδεύονταν τα χρήματα κι ότι δεν είχε καμία εμπλοκή στην υποστήριξη της εκστρατείας του 2012, όταν διεκδικούσε την επανεκλογή του.

Τρία χρόνια για τον διευθυντή της εκστρατείας

Σημειώνεται ότι ο Ζερόμ Λαβριγέ, πρώην αναπληρωτής διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του τότε προέδρου, καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση. Ο Λαβριγιέ ήταν ο πρώτος που ομολόγησε πως συμμετείχε σε μια εκτεταμένη απάτη με πλαστά τιμολόγια, υποτιμημένες δαπάνες και έξοδα που παραλείπονταν εσκεμμένα από τους λογαριασμούς που υποβάλλονταν για τον τελικό έλεγχο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά, η υπόθεση «Bygmalion» συνίσταται στον τρόπο με τον οποίο η ομώνυμη εταιρεία δημοσίων σχέσεων συμμετείχε μέσω πλαστών τιμολογίων στην απόπειρα απόκρυψης της υπέρβασης δαπανών της εκστρατείας του Σαρκοζί, η οποία υπολογίζεται στα 17 εκατομμύρια ευρώ. Στο σκάνδαλο συμμετείχαν και υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος του Σαρκοζί (UMP).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr